Sari la conținut

Ce trebuie sa stii despre reactivarea virusului responsabil de zona zoster

Zona zoster este o afectiune foarte dureroasa de origine virala. Din ce cauza apare? Cum se manifesta si cum se trateaza zona zoster? Aflati raspunsurile in continuare

Cei mai multi dintre noi sunt purtatori ai virusului zosterian. Originea: varicela. Prima infectie cu acest virus are loc in copilarie, cand provoaca binecunoscuta boala numita si varsat de vant.

Din ce cauza se reactiveaza virusul herpes zoster?

In momentul producerii varicelei, virusul herpes zoster (VHZ) patrunde si se multiplica in caile aeriene superioare, trece in sange, apoi afecteaza pielea, principala sa tinta. La nivelul pielii, virusul declanseaza o eruptie veziculara caracteristica: mici papule care se transforma in vezicule (basicute) pline cu lichid, pruriginoase, care dupa cateva zile se acopera de cruste si se descuameaza. Aceleasi vezicule apar si in zona zoster. In ambele cazuri, lichidul din vezicule este extrem de contagios, iar virusul se transmite usor prin contactul cu particule din acest lichid.

Dupa disparitia eruptiei, virusul varicelo-zosterian se instaleaza in ganglionii nervosi senzoriali (radacini rahidiene posterioare, craniene si dorsale), unde ramane in stare latenta pentru toata viata. El se poate reactiva oricand sub forma de zona zoster.

„Trezirea” sau reactivarea virusului herpes zoster depinde de factori precum:

  • inaintarea in varsta (zona zoster este mai frecventa dupa 50 de ani)
  • scaderea imunitatii pe fond de stres prelungit, oboseala cronica, eveniment traumatic
  • o boala care antreneaza imunosupresie: cancer, infectii, boli neurologice.

Simptome zona zoster

Zona zoster debuteaza printr-o eruptie veziculara localizata pe o singura parte a corpului (unilaterala). Leziunile se situeaza intotdeauna pe traseul unui nerv senzitiv si sunt insotite de dureri intense pe zona respectiva. Cel mai frecvent apare aceasta eruptie pe:

  • torace (in 50% din cazuri)
  • zona coastelor
  • regiunea lombara
  • partea inferioara a abdomenului (e posibila afectarea organelor genitale)
  • gat

Dupa cateva zile, veziculele se usuca si se formeaza cruste, care se desprind dupa circa 10 zile si lasa loc unor cicatrice.

Durerile nevralgice intense fie preced eruptia (3-7 zile inainte), fie o insotesc. Dar uneori durerile persista mult timp dupa disparitia leziunilor cutanate (nevralgie post-zosteriana). Durerile pot fi insotite de mancarimi si senzatii de arsura, uneori chiar si de pierderea temporara a sensibilitatii (parestezii) pe mici zone de piele de pe partea respectiva a corpului. Febra usoara (38-38,5 grade Celsius) poate fi si ea prezenta.

Evolutie si complicatii

In circa 90% din cazuri, zona zoster are o evolutie simpla. Boala dispare spontan dupa 2-3 saptamani. In schimb, in cazul in care boala apare la persoane foarte in varsta exista riscul unor complicatii. De asemenea, gravitatea depinde de localizarea traiectului nervos afectat.

Cand afecteaza nervul ocular/ochiul (zona zoster oftalmica), inflamatia poate atinge corneea, cu consecinte severe: dureri oculare persistente, orbire.

Cand afecteaza nervul auditiv/urechea, zona zoster poate provoca dureri insuportabile de ureche, acufene, scaderea auzului, ameteli, paralizie faciala.

Cand afecteaza gura si faringele, poate provoca dificultati la inghitire.

In cazul persoanelor imunodeprimate (HIV, cancer) pot aparea forme severe de zona zoster generalizata.

Cum se trateaza zona zoster?

Tratamentul este simptomatic si, local, consta in dezinfectarea cutanata a zonelor pe care se afla eruptia, iar ca terapie generala pot fi administrate antivirale de tip aciclovir. Dar pentru ca acestea sa fie eficiente trebuie sa fie administrate in doze mari, conform recomandarilor medicului, de la primele semne de reactivare a virusului varicelor-zosterian. Atentie! Nu aplicati niciun fel de unguent, gel, crema, pudra de talc sau alt remediu fara avizul medicului. Masurile de igiena trebuie respectate cu strictete pentru a preveni infectiile bacteriene pe zonele cu leziuni veziculare.

Pentru reducerea durerilor, medicul poate recomanda paracetamol, asociat sau nu cu codeina.

In cazul persoanelor in varsta sau a celor cu imunodeficiente poate fi necesara spitalizarea.

In prezent, este disponibil un vaccin contra zona zoster, care poate fi administrat persoanelor intre 50 si 74 de ani. Se recomanda o singura doza de vaccin.

Persoanele care fac zona zoster pot transmite virusul herpes zoster copiilor si adultilor care nu au avut varicela in antecedent. De aceea, este bine sa ramana izolate pana la vindecarea eruptiei.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel