Din cuprinsul articolului
Astăzi, de Ziua mondială fără tutun, reprezentanții inițiativei „2035 – Prima Generație Fără Tutun a României” au înmânat proiectul Pactului pentru Prevenție în Sănătatea Publică ministrului Sănătății Ioana Mihăilă. Acest proiect îți propune eliminarea factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, precum tutunul, alcoolul, nutriția deficitară sau lipsa activității fizice.
Tutunul este un factor de risc important în România, fumatul fiind una dintre principalele cauze ale bolilor foarte grave la nivel național, precum cancerul pulmonar. În acest sens, autoritățile își doresc să limiteze pe cât de mult posibil consumul acestor substanțe dăunătoare, promovând sănătatea.
Inițiativă împotriva fumatului de Ziua mondială fără tutun
Potrivit unui comunicat, inițiativa a fost înmânată astăzi ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.
„Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avut astăzi, de Ziua mondială fără tutun, o întâlnire la sediul Ministerului Sănătății cu reprezentanții inițiativei „2035 – Prima Generație Fără Tutun a României”, în cadrul căreia i-a fost înmânat proiectul Pactului pentru Prevenție în Sănătatea Publică. Pactul este susținut de peste 350 de organizații neguvernamentale și își propune o abordare strategică a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, tutun, alcool, nutriție deficitară sau lipsa activității fizice.
„Consumul de tutun reprezintă una dintre problemele cele mai importante de sănătate publică în România, fumatul fiind printre principalele cauze evitabile ale bolilor respiratorii, cardiovasculare, pulmonare și cronice. Efectele reducerii fumatului se observă pe termen scurt şi mediu, în special asupra bolilor cardiovasculare, şi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte cancerul şi bolile respiratorii cronice. De aceea, este esențial ca eforturile noastre să aibă în vedere atât încurajarea opririi consumului de tutun, cât şi prevenirea debutului. Trebuie să ne concentrăm eforturile astfel încât să reducem la minimum numărul persoanelor care încep să fumeze, mai ales în rândul copiilor și adolescenților”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Inițiativa „2035 – Prima generație fără tutun a României” a fost reprezentată la întâlnirea de la Ministerul Sănătății de Ramona Brad, președinta inițiativei „2035 fără tutun”, prof. dr. Florin Mihălţan – Societatea Română de Pneumologie, Sorina Băiașu – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Andreea Dimitriu – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, dr. Raluca Zoiţanu – Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Ana Măiţă – Asociația Mame pentru Mame”, arată comunicatul emis de Ministerul Sănătății.