Categories: Ştiri sănătate

Ziua Mondială de Luptă Anticancer. Medic oncolog: așa putem reduce riscul de apariție a cancerului

Ziua Mondială a Cancerului 2024: ”Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”!Ziua Mondială a Cancerului este mai mult decât o zi în calendar. De aceea, campania este construită pentru a inspira schimbarea și a mobiliza acțiuni după ziua în sine. Tema evenimentului este: Reducerea inechității în îngrijirea cancerului.

O campanie pe mai mulți ani înseamnă mai multă expunere și implicare, mai multe oportunități de a crește gradul de conștientizare globală și, în cele din urmă, mai mult impact.

O statistică a Parlamentului European din 2020 arăta că nu mai puțin de 40% din cancerele de pe continentul nostru pot fi prevenite. Europa reprezintă sub 10% din populația lumii, dar numără 25% din totalul de cazuri de cancer la nivel mondial.

Cu acest prilej, medicul specialist oncolog dr. Cotoi Adriana din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar “Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, a transmis în cadrul unui interviu pentru Gazeta de Sud câteva informații valoroase, esențiale pentru prevenirea apariția cancerului.

„Din păcate, factorii de risc genetici și ereditari implicați în apariția cancerului sunt nemodificabili. Însă putem interveni asupra factorilor de risc comportamentali. Și aici vorbim despre fumat, consum de alcool, dietă necorespunzătoare, sedentarism, expunere la soare. Așadar, există câteva măsuri pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru reducerea riscului de apariție a cancerului, cât și a altor afecțiuni cronice.

Cum putem interveni pentru a reduce riscul de cancer

Principalele recomandări sunt, așadar, stoparea fumatului. Atât fumatul activ, cât și cel pasiv sunt nocive pentru sănătate. Evitarea consumului de alcool și adoptarea unui regim igieno-dietetic adecvat prin creșterea consumului de fructe, legume și cereale integrale, limitarea aportului de grăsimi saturate și de carne roșie și evitarea dulciurilor și a băuturilor carbogazoase este o altă măsură de prevenție care stă în mâinile noastre.

Combaterea sedentarismului prin activitate fizică moderată și evitarea stresului sunt și ele importante. La fel și evitarea expunerii prelungite la soare.

De asemenea, o contribuție la reducerea riscului de cancer este evitarea infecțiilor cu virusurile implicate în apariția sa(virusurile hepatitice, HPV, HIV).

Specialistul recomandă testele de screening pentru anumite tipuri de cancer

„Majoritatea afecțiunilor maligne (cancerelor) sunt asimptomatice în stadiile inițiale, ceea ce determină diagnosticarea lor în stadii avansate sau chiar metastatice, cu impact negativ asupra prognosticului, calității vieții și duratei de supraviețuire. De aceea, nu trebuie să uităm nici de testele de screening, utile în identificarea precoce a unor modificări patologice pentru prevenirea apariției bolilor, cât și în diagnosticarea bolilor în stadii incipiente”, spune medicul Adriana Cotoi.

Screeningul cancerului de sân și de col uterin

sursa foto: pexel.com

Pentru femei, screeningul cancerului mamar și de col uterin trebuie să se afle printre prioritățile pentru sănătate.

Prin screeningul cancerului mamar se pot depista precoce formațiuni tumorale de dimensiuni mici de la nivelul sânilor, care nu sunt accesibile palpării.

„Începând cu vârsta de 20 ani se recomandă autoexaminarea sânilor lunar, între 25-40 ani se recomandă examen clinic la medicul ginecolog la fiecare 1-3 ani, iar peste vârsta de 40 ani se recomandă atât examen clinic, cât și mamografie anual”, precizează dr. Cotoi.

Screeningul cancerului de col uterin se recomandă anual începând cu vârsta de 21 ani prin examen Babeș-Papanicolau sau la 3 ani după începerea vieții sexuale. Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate fi realizat în mediu lichid sau convențional, pe lamă. După vârsta de 30 ani, se recomandă efectuarea atât a testului PAP, cât și a testului genetic pentru depistarea infecției cu HPV (virusul papiloma uman).

„Screeningul pentru cancerul de col uterin este recomandat inclusiv femeilor vaccinate împotriva HPV!”, atrage atenția medicul oncolog.

Cancerul pulmonar și cancerul colo-rectal: Screening-ul poate salva vieți

În ultimii ani, incidența cancerului colo-rectal a fost în continuă creștere. În acest context, screeningul prin colonoscopie, pentru depistarea precoce a leziunilor de la nivelul intestinului este recomandat începând cu vârsta de 50 ani pentru persoanele cu risc mediu.

În cazul bărbaților, screeningul cancerului de prostată este recomandat tuturor bărbaților începând cu vârsta de 50 ani sau chiar mai devreme (40 ani) în cazul celor cu factori de risc sau cu istoric familial de cancer de prostată, prin efectuarea PSA-ului și examinarea prostatei prin tușeu rectal.

Screeningul cancerului pulmonar este și el o prioritate a programelor de prevenție, fiind recomandat persoanelor peste 50 ani, care au fumat ≥20 pachete-an. Acestea ar trebui să efectueze o tomografie computerizată de torace (low-dose CT). Evaluarea cantitativă a consumului de tutun se realizează prin intermediul Pachetului-An (PA): 1 PA = nr. de pachete de ţigări fumate/zi x nr. de ani de fumat.

„Testele de screening se efectuează regulat, în funcție de vârstă, sex și factorii de risc ai fiecărei persoane, a preveni fiind mai ușor decât a trata”, este mesajul medicului Adriana Cotoi.

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

4 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

5 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

5 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

5 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

5 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

6 ore ago

Citeste si: