Din cuprinsul articolului
Ziua Mondială a Somnului. Prof. dr. Florin Mihălțan: 35% din populația globului nu doarme suficient.
Vineri, 19 martie 2021, este marcată, potrivit worldsleepday.org, ediţia cu numărul 14 a Zilei mondiale a somnului.
În acest an, Ziua Mondială a Somnului este marcată sub sloganul „Somn odihnitor, viitor sănătos”/„Regular sleep, healthy future”. Evenimentul este organizat de Societatea Română de Pneumologie (SRP) împreună cu Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă din cadrul SRP, Asociația pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți, Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” și Societatea Studenților în Medicină din București, care își propun să aducă în atenția oamenilor tulburările de somn și importanța unui somn de calitate pentru un viitor sănătos. Acesta a fost programat la amfiteatrul mare din cadrul Facultăţii de Medicină Bucureşti, dar a putut fi urmărit şi online.
Somnologia sau medicina somnului implică specialiști din domenii diferite, precum pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii, dar și altele.
În cadrul evenimentului „Somn odihnitor, viitor sănătos”, Conf. Dr. Florentina Furtunescu, prorectorul pentru strategie instituțională, evaluare academică și calitate al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a insistat asupra necesității de cercetare a efectelor somnului asupra sănătății oamenilor.
„Majoritatea oamenilor consideră somnul ca fiind o stare pasivă din viața noastră. Noi învățăm importanța somnului din mai multe pespective.
Somnul este un determinant comportamental extrem de important, care influențează un mare număr de patologii cronice. Există numeroase dovezi științifice că durata prea mică sau prea mare a somnului afectează sănătatea organismului.
Există asocieri multiplicative între fumat, nutriția nesănătoasă și calitatea somnului. Oamenii cu adicții au și o calitate a simnului.
Există studii care au declarat că foarte mulți oameni au fost afectați de pandemia de coronavirus.
Somnul poate să aibă multiple beneficii asupra sănătății publice. Este important să cercetăm beneficiile clinice ales somului asupra sănătății oamenilor”, a declarat Conf. Dr. Florentina Furtunescu.
Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie (SRP), a vorbit pe larg despre studiile recente despre influența pandemiei de coronavirus asupra calității somnului.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…