Sari la conținut

Ziua Mondială a Somnului. Prof. dr. Florin Mihălțan: „35% din populația globului nu doarme suficient”

Somnul
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
Poți evita ridurile dormind corect

Ziua Mondială a Somnului. Prof. dr. Florin Mihălțan: 35% din populația globului nu doarme suficient.

Vineri, 19 martie 2021, este marcată, potrivit worldsleepday.org, ediţia cu numărul 14 a Zilei mondiale a somnului.

În acest an, Ziua Mondială a Somnului este marcată sub sloganul „Somn odihnitor, viitor sănătos”/„Regular sleep, healthy future”. Evenimentul este organizat de Societatea Română de Pneumologie (SRP) împreună cu Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă din cadrul SRP, Asociația pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți, Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” și Societatea Studenților în Medicină din București, care își propun să aducă în atenția oamenilor tulburările de somn și importanța unui somn de calitate pentru un viitor sănătos. Acesta a fost programat la amfiteatrul mare din cadrul Facultăţii de Medicină Bucureşti, dar a putut fi urmărit şi online.

Somnologia sau medicina somnului implică specialiști din domenii diferite, precum pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii, dar și altele.

florentina furtunescu | Ro Health Review

 

Conf. Dr. Florentina Furtunescu, despre importanța somnului din mai multe pespective

În cadrul evenimentului „Somn odihnitor, viitor sănătos”, Conf. Dr. Florentina Furtunescu, prorectorul pentru strategie instituțională, evaluare academică și calitate al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a insistat asupra necesității de cercetare a efectelor somnului asupra sănătății oamenilor.

„Majoritatea oamenilor consideră somnul ca fiind o stare pasivă din viața noastră. Noi învățăm importanța somnului din mai multe pespective.

Somnul este un determinant comportamental extrem de important, care influențează un mare număr de patologii cronice. Există numeroase dovezi științifice că durata prea mică sau prea mare a somnului afectează sănătatea organismului.

Există asocieri multiplicative între fumat, nutriția nesănătoasă și calitatea somnului. Oamenii cu adicții au și o calitate a simnului.

Există studii care au declarat că foarte mulți oameni au fost afectați de pandemia de coronavirus.

Somnul poate să aibă multiple beneficii asupra sănătății publice. Este important să cercetăm beneficiile clinice ales somului asupra sănătății oamenilor”, a declarat Conf. Dr. Florentina Furtunescu.

Ce înseamnă un somn bun este definit de trei factori:

  • durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient și să fie energică a doua zi
  • continuitate, adică somnul să fie neîntrerupt
  • profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

 

Consecințe economice și sociale ale tulburărilor de somn. Prof. dr. Florin Mihălțan: 35% din populația globului nu doarme suficient

Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie (SRP), a vorbit pe larg despre studiile recente despre influența pandemiei de coronavirus asupra calității somnului.

  • 35% din populația globului afirmă că simt că nu doarme suficient
  • în SUA, costurile anuale ale insomniei sunt între 92.5 miliarde și 107.5 miliarde de dolari
  • 71.000 de persoane suferă răniri în fiecare an din cauza accidentelor legate de somn
  • 46% dintre indivizii cu tulburări de somn frecvente raportează absențe de la locul de muncă sau evenimente sau au comis erori la locul de muncă, compartativ cu 15% dintre cei care dorm sănătos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel