Ziua Mondială a Somnului: ce se întâmplă în corpul tău când nu dormi suficient

Ce se întâmplă în corpul tău când nu dormi suficient. Somnul este o nevoie umană fundamentală care joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane.

În această Zi Mondială a Somnului, este esențial să înțelegem importanța somnului și să cunoaștem consecințele somnului inadecvat.

În timp ce cantitatea de somn necesară poate diferi de la o persoană la alta, în funcție de diferiți factori, cum ar fi vârsta, majoritatea adulților au nevoie de obicei între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte.

Adulții mai în vârstă pot avea nevoie de puțin mai puțin, iar copiii și adolescenții pot avea nevoie de mai mult. O persoană care doarme în mod regulat mai puțin decât timpul necesar ar putea fi lipsită de somn.

Pe lângă durata, contează și calitatea somnului. Chiar dacă o persoană petrece șapte până la nouă ore în pat, dar este perturbată de somn, se poate simți obosită și adormită a doua zi.

Semne pe care le dă corpul atunci când ești lipsit de somn

Întreruperea somnului se poate datora unor factori externi, cum ar fi zgomotul, lumina sau tulburările de somn, medicamentele sau stresul. Întâmpinarea unor întreruperi regulate de somn poate reduce durata somnului profund și a stadiilor de somn REM, ducând la privarea de somn.

1. Memorie și concentrare

Chiar și privarea ocazională de somn, în care o persoană nu are câteva ore de somn în fiecare noapte, poate avea un impact semnificativ asupra memoriei, concentrării, creativității, abilităților motorii și abilităților de rezolvare a problemelor. Este asociat cu funcția cognitivă redusă, afectând judecata, coordonarea și timpii de reacție. Lipsa de somn poate afecta abilitățile motorii într-o măsură similară cu cea a beției, crescând riscul de accidente.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Sănătatea pielii

Pielea are nevoie de somn pentru vindecare. Deci, atunci când o persoană este lipsită de somn, apar urme pe piele. Studiile indică faptul că lipsa somnului poate perturba hormonii din organism, ducând la erupții ale pielii. Somnul slab este, de asemenea, legat de probleme precum pielea uscată, aspectul flasc și îmbătrânirea prematură.

3. Aspectul ochilor

Lipsa somnului afectează ochii sub formă de roșeață, umflături, cearcăne și pungi. În plus, poate contribui la creșterea ridurilor, a liniilor, a umflăturilor și a căderii pielii în jurul ochilor.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

4. Pofta de mâncare și creșterea în greutate

Există o legătură directă între privarea de somn și creșterea în greutate. Doi hormoni, grelina și leptina, controlează senzația de foame și de sațietate. În timp ce grelina crește pofta de mâncare, leptina semnalează plenitudinea. Atunci când organismul nu doarme suficient, crește nivelul de grelină și scade leptina, stimulând apetitul și reducând sațietatea. Așadar, atunci când nu dormi suficient, oamenii consumă adesea mai mult și tânjesc la gustări nesănătoase și la alimente dulci, cu cofeină. Acest model de alimentație nesănătoasă contribuie la creșterea în greutate, în special în jurul taliei.

Lipsa somnului slăbește imunitatea

5. Sănătate mintală

Lipsa de somn poate provoca iritabilitate, stare de spirit, stres crescut și epuizare mentală. Studiile au arătat că somnul slab crește riscul de probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate și depresie.

Imagine creată cu AI

6. Senzație de somn și oboseală toată ziua

Când corpul nu este bine odihnit, este firesc să te simți obosit. De asemenea, îi poate face pe oameni letargici și mai puțin motivați să își desfășoare activitățile de rutină.

7. Imunitate

Somnul slab afectează imunitatea și îi face pe oameni mai predispuși la infecții frecvente precum răceli sau boli respiratorii. Lipsa cronică de somn este legată de boli grave, inclusiv accident vascular cerebral, diabet, atacuri de cord și anumite tipuri de cancer.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: