Categories: Ştiri sănătate

17 septembrie – Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Astăzi, 17 septembrie 2024, este celebrată Ziua Mondială a Siguranța Pacienților cu scopul de a creşte gradul de conştientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienţilor şi a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijire a sănătăţii pentru a îmbunătăţi siguranţa acestora.

În această zi, pacienții și familiile acestora, profesioniștii din sistemul sanitar, liderii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și societatea civilă vor sublinia rolul esențial al diagnosticării corecte și în timp util în îmbunătățirea siguranței pacienților.

Un diagnostic identifică problema de sănătate a pacientului

Sursă foto: Instagram

Potrivit who.int, un diagnostic identifică problema de sănătate a pacientului. Pentru a ajunge la un diagnostic, pacienții și echipele lor de îngrijire a sănătății trebuie să lucreze împreună pentru a naviga în procesul de diagnosticare complex și uneori îndelungat.

Discuții cu pacientul, examinare, testare și revizuire a rezultatelor

Aceasta implică discuții cu pacientul, examinare, testare și revizuire a rezultatelor înainte de a ajunge la diagnosticul și tratamentul final. Erorile pot apărea în orice stadiu și pot avea consecințe semnificative. Diagnosticul întârziat, incorect sau ratat poate prelungi boala și uneori poate provoca dizabilitate sau chiar deces, potrivit who.int.

Tema Zilei Mondiale a Securității Pacienților

Tema Zilei Mondiale a Securității Pacienților din acest an este axată pe îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților , folosind sloganul „Get it right, make it safe!”.

În această zi, pacienții și familiile, lucrătorii din domeniul sănătății, liderii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și societatea civilă vor sublinia rolul esențial al diagnosticării corecte și în timp util în îmbunătățirea siguranței pacienților.

OMS a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În cel mai recent raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit  anmcs.gov.ro.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

12 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

43 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: