Sari la conținut

Ziua Mondială a Prematurității pe 17 noiembrie: Care sunt cei mai importanți factori de risc care pot duce la naștere prematură

Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.

Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură.

Mai exact, rostul Zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature, cât şi perfecţionarea actului medical şi găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.

Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură, care pot fi evitaţi însă de viitoarele mame, se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani. Pe de altă parte, aparatura menţionată include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematur.

Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an, număr în continuă creştere. Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate.

Site-ul organizaţiei „Salvaţi Copiii” precizează că naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii copiilor cu o vârstă de până în cinci ani, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. Peste o jumătate dintre aceştia ar putea fi totuşi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, din noiembrie 2017, România are una dintre cele mai sumbre statistici privind mortalitatea infantilă în Europa: o rată de 7,4 copii dintr-o mie de nou-născuţi mor în ţara noastră înainte de a împlini un an, prin comparaţie cu media europeană, de două ori mai mică (3,7). Analizele realizate de „Salvaţi” au arătat că echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, deoarece 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Mai mult, există un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou născuţi şi de linii de gardă pentru neonatologie, acestea din urmă inexistente în maternităţile de nivel I.

În România, aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel