Din cuprinsul articolului
La nivel mondial, numai anul trecut, s-au raportat milioane de decese cauzate de cancer. Astăzi, de Ziua Mondială a Luptei contra Cancerului, se urmărește creșterea gradului de conștientizare a cancerului și pericolele pe care această afecțiune le implică.
Ziua Mondială a Luptei contra Cancerului este menită pentru a aduce un alt nivel de conștientizare, la nivel mondial, asupra cancerului. Aceasta se concentrează pe importanța informării oamenilor despre cancer și a pericolelor pe care le prezintă. De asemenea, se pune accent pe prevenire și depistarea în timp util a bolii, pentru a diminua cât mai mult cazurile de deces cauzate de temuta afecțiune. Anual, în România, se raportează aproximativ 60.000 de cazuri noi de cancer, un județ, în special, fiind cel mai afectat.
Anul trecut, cancerul a fost responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului.
Astăzi, de Ziua Mondială a Luptei contra Cancerului, se urmărește creșterea gradului de conștientizare a cancerului pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul. În județul Bistrița-Năsăud, de exemplu, rata incidenței de cancer este de 305 cazuri noi la 100.000 de locuitori, aproape de nivelul mediei naționale, de 307, și la nivele comparative cu județele învecinate, potrivit RRA, citat de Rador.
„Centrul de Radioterapie va fi în Bistrița, în vecinătatea secției de oncologie a Spitalului Județean de Urgență, unde se află un teren de circa 3.000 de metri pătrați. Autoritățile județene îl pun la dispoziția unui investitor privat care să-l construiască, să-l autorizeze și să-l doteze cu aparatură de ultimă generație, o șansă la viață pentru bolnavii de cancer, tot mai numeroși.
În întreaga țară se înregistrează anual 60.000 de cazuri noi, iar în Bistrița-Năsăud câteva sute. În prezent de această boală suferă peste 6.000 de bistrițeni, care sunt obligați să meargă în alte județe pentru a urma programe de terapie”, declară Cristina Sabău, reporter RRA, citată de Rador.