Ziua Mondială a Hepatitei: Boala ”silențioasă” care omoară aproximativ un milion de oameni. Cum ne putem proteja

Ziua Mondială a Hepatitei. Peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de oricare dintre bolile hepatitei virale cronice (B, C, D), iar incidența și complicațiile acestor boli reprezintă aproximativ 1,1 milioane de decese în fiecare an.

Ziua Mondială a Hepatitei este sărbătorită în peste 100 de țări în fiecare an pentru a crește informațiile și conștientizarea despre hepatita virală ca problemă globală de sănătate publică și pentru a lupta/controla această boală progresivă în Statele Unite pentru a promova lipsa tratamentului. Un eveniment va fi desfăşurat cu scopul de a lua măsuri în acest sens.

Oamenii mor din cauza bolile hepatitei virale cronice (B, C, D)

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legat de această boală, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a vorbit în cadrul emisiunii ”Sfat de sănătate” cu Andreea Cigolea, despre cum ne putem proteja de această infecție, dar și care sunt simptomele.

Cum se transmite hepatita C?

”Infecția cu virusul hepatitei C se transmite pe cale parenterală, asta însemnând contact cu produse biologice, cu potențial de infecțiozitate, cum ar fi sânge sau derivate de sânge, cum ar fi secreții cervico-vaginale, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite pe cale verticală, mult mai rar, de la mamă la nou născut, în momentul nașterii.

Cu alte cuvinte, căile principale de transmitere sunt: prin consumul de droguri cu administrare intravenoasă, printr-o serie de proceduri care presupun leziuni la nivelul tegumentului sau mucoase (tatuaje, piercing), o serie de proceduri medicale chirurgicale sângerânde. De asemenea, la persoanele care au activități sexuale la risc, un comportament la risc fără utilizarea prezervativului”, spune medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută”

”Este o particularitate a virusului hepatitic C de a evolua parțial asimptomatic chiar și în timpul fazei acute de infecție. Din acest motiv o mare parte din pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută și sunt diagnosticați uneori în faza cronică sau chiar în faze mult mai cronice, cu fibroze avansate, ciroză hepatică și chiar complicații ale cirozei, în etapa în care au dezvoltat carcinom hepatocelular”, a adăugat medicul.

Care este cel mai frecvent simptom al hepatitei

Cel mai frecvent simptom în cazul hepatitei C este oboseala. În faza acută, pacienții se pot confrunta, de asemenea, cu instalarea icterului, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare.

În etapele cronice ale hepatitei C apar o serie de simptome extra-hepatice, cum ar fi vasculita, erupții la nivelul tegumentelor, inflamații articulare, afectarea renală sau creșterea riscului de diabet.

Recent Posts

TOP 5 alimente balsam pentru RINICHI. Combat eficient litiaza renală!

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

4 ore ago

Horoscop până pe 29 septembrie. Zodia care va avea SUCCES garantat și BANI

Astrologul Click!, Lorina, vine cu previziunile detaliate pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru cea…

5 ore ago

HOROSCOP 24 septembrie 2024. Pericole nevăzute pentru unele zodii. Atenţie la detalii!

Horoscopul zilei de marţi, 24 septembrie 2024, recomandă nativilor zodiacului să fie mai atenţi la…

5 ore ago

E oficial! Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2025?

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut anunţul oficial despre ce se va întâmpla cu pensiile…

6 ore ago

8 noi medicamente vor fi disponibile în farmaciile din UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă autorizarea a opt noi tipuri de medicamente pentru punere…

6 ore ago

Ingredientul secret pe care Sofia Vicoveanca îl pune în conservele de iarnă: „întăresc murăturile”

Sofia Vicoveanca, cunoscuta interpretă de muzică populară, a dezvăluit câteva secrete despre cum pregătește murăturile…

6 ore ago

Citeste si: