Din cuprinsul articolului
Ziua Mondială a Diabetului. Cum afectează DIABETUL ochii. Importanța diagnosticului timpuriu și a examinărilor oftalmologice regulate .
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului și având în vedere că 1,5 milioane de adulți sunt diagnosticați cu diabet în România, este crucial să subliniem importanța diagnosticului precoce și a examinării oftalmologice regulate, pentru a preveni complicații severe, cum ar fi retinopatia diabetică și edemul macular diabetic (EMD).
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu diabet, iar boala reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, afectând aproximativ 10,6% din populația cu vârste între 20 și 79 de ani.
Diabetul este o boală sistemică, care perturbă procesele metabolice, în special cele din ochi. Schimbările din retină sunt cele mai frecvent observate, dezvoltându-se lent și treptat, și sunt asociate cu niveluri de zahăr din sânge prost controlate și cu durata diabetului.
La cinci până la șase ani după diagnostic, aceste schimbări pot afecta vederea pacienților. Când vederea centrală este afectată, aceștia au dificultăți în a citi, a recunoaște fețele, a viziona filme cu subtitrare sau chiar a coase un nasture.
Examinările oftalmologice regulate sunt cruciale pentru persoanele cu diabet. Se recomandă ca pacienții diabetici să viziteze un oftalmolog cel puțin o dată pe an pentru a detecta orice semne timpurii ale retinopatiei diabetice sau EMD. Diagnosticul precoce permite intervenția la timp, ceea ce poate preveni sau încetini progresia acestor boli oftalmologice.
„Este foarte important ca pacienții diabetici să beneficieze de un examen oftalmologic complex, care să includă nu doar evaluarea clinică (acuitate vizuală și simț cromatic, refracție oculară, tensiune intraoculară, biomicroscopie de segment anterior și posterior – cu pupila dilatată), ci și tomografie în coerență optică pentru a monitoriza grosimea și arhitectura regiunii maculare, care este cea mai importantă zonă funcțională a retinei”, este de părere Prof. Univ. Dr. Horia T. STANCA, UMF “Carol Davila” București, Secretar General al Societății Române Retina.
Cătălina Urse, Country Manager Pharmaceuticals Bayer România & Moldova, subliniază implicarea companiei din acest punct de vedere: „Ne dorim să susținem în continuare programe de educație care să încurajeze prevenția și controlul medical periodic pentru depistarea precoce a afecțiunilor retiniene, cât și aderența pacienților, în cazul diagnosticării și inițierii unui tratament medicamentos.”
Bolile retiniene reprezintă o problemă semnificativă de sănătate la nivel global, în contextul creșterii și îmbătrânirii populației din întreaga lume. Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecțiuni ale vederii care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate sau tratate. Conform Agenției Internaționale pentru
Prevenirea Orbirii, numărul persoanelor expuse riscului de pierdere a vederii este în creștere cu 55%, ceea ce se traduce prin aproximativ 600 de milioane de noi persoane expuse riscului de pierdere a vederii în următorii 30 de ani. Examinările oftalmologice regulate pot face o diferență semnificativă în păstrarea vederii și îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Bayer este o companie globală cu competenţe cheie în domeniul Ştiinţelor Vieţii, respectiv sănătate şi agricultură. În conformitate cu misiunea sacompaniei„Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană”/ “Health for all, Hunger for none”, produsele și serviciile sale sunt concepute pentru a ajuta oamenii și planeta să prospere prin sprijinirea eforturilor de a face față provocărilor majore prezentate de o populație globală în creștere și îmbătrânire. Bayer se angajează să contribuie dezvoltarea durabilă și să genereze un impact pozitiv asupra afacerilor sale. În același timp, Grupul își propune să-și crească puterea de câștig și să creeze valoare prin inovare și creștere. Marca Bayer reprezintă încredere, fiabilitate și calitate în întreaga lume. În anul fiscal 2023, Grupul avea aproximativ 100.000 de angajați și vânzări de 47,6 miliarde de euro. Cheltuielile de cercetare și dezvoltare înainte de articolele speciale s-au ridicat la 5,8 miliarde de euro. Pentru mai multe informații, accesați www.bayer.com.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…