Din cuprinsul articolului
Ziua mondială a cancerului pulmonar: O tuse persistentă se poate datora cancerului pulmonar. Care sunt celelalte semne timpurii ale acestei forme de cancer
Ziua Mondială a Cancerului pulmonar este sărbătorită la 1 august în fiecare an, pentru a crea conștientizarea uneia dintre cele mai comune forme de cancer care se dezvoltă în plămâni.
Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, cancerul pulmonar este o problemă serioasă de sănătate publică. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) a marcat luna noiembrie drept Luna de conștientizare a cancerului pulmonar.
Aproape 1,8 milioane de oameni au murit din cauza cancerului pulmonar în 2020, aproape dublu față de numărul deceselor cauzate de cancer cauzate de a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cancerul colorectal, spune IARC.
Experții în sănătate îi îndeamnă pe oameni să nu ignore semnele timpurii ale bolii. Diagnosticarea tardivă și diagnosticarea greșită sunt câteva dintre obstacolele majore care împiedică tratamentul pacienților cu cancer pulmonar.
„Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat în stadii avansate când opțiunile de tratament sunt limitate. Depistarea persoanelor cu risc ridicat are potențialul de a permite detectarea precoce și de a îmbunătăți dramatic ratele de supraviețuire.
Prevenția primară, cum ar fi măsurile de control al tutunului și reducerea expunerii la factorii de risc de mediu, poate reduce incidența cancerului pulmonar și poate salva vieți”, spune OMS.
Depistarea precoce și tratamentul în timp util pot avea un impact semnificativ asupra rezultatului și pot îmbunătăți șansele de gestionare cu succes a cancerului pulmonar. Dr. Tejinder Singh, consultant în oncologie medicală, Apollo Hospitals Navi Mumbai. enumeră următoarele semne precoce ale cancerului pulmonar.
Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Fumul de tutun conține numeroși agenți cancerigeni care dăunează celulelor care căptușesc plămânii. Fumătorii prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu nefumătorii. În plus, expunerea la fumatul pasiv poate crește riscul, deși într-o măsură mai mică.
Dr. Singh menționează, de asemenea, expunerea prelungită la radon, care este un gaz radioactiv natural care se poate infiltra în clădiri, în special în case, de la sol. crește riscul de cancer pulmonar, în special la fumători.
Există anumite ocupații, cum ar fi construcțiile, mineritul și producția, care pot expune persoanele la substanțe nocive precum azbest, arsen, crom, nichel și gaze de evacuare a motorinelor. Expunerea prelungită la aceste substanțe poate crește riscul de cancer pulmonar, spune el.
„Poluarea aerului, un subiect de preocupare națională, este, de asemenea, un factor care contribuie la cancerul pulmonar. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului, inclusiv particulele, substanțele chimice și emisiile industriale, poate contribui la dezvoltarea cancerului pulmonar, în special în zonele urbane cu niveluri ridicate de poluare”, spune dr. Singh, potrivit Times of India.
În afară de aceasta, factorii genetici, expunerea la radiații și antecedentele familiale de cancer pulmonar cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Fumătorii actuali și foștii sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Oamenii care au fumat un număr mare de țigări pe zi pentru o perioadă îndelungată sunt considerați cu risc ridicat din cauza expunerii cumulate la substanțe chimice nocive din fumul de tutun.
„Nefumătorii care sunt expuși în mod regulat la fumatul pasiv în mediul lor, cum ar fi locuința. cu un fumător sau petrecând timpul în medii cu fum, sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut”, avertizează specialistul.
Cei cu boli pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, sau cu antecedente familiale de cancer pulmonar, care au primit tratament cu radiații în zona pieptului, cu anumite mutații genetice moștenite sunt predispuși să dezvolte cancer pulmonar mai devreme decât altele.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…