Din cuprinsul articolului
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului reamintesc că, anual, pe data de 30 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Deșeurilor Zero. Ziua a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în urma adoptării unei Rezoluții la 14 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni.
Adoptarea rezoluției ”Zero Waste”/ „Zero Deșeuri”, prezentată de Turcia la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) ca parte a planului de dezvoltare durabilă, a determinat comunitatea internațională să celebreze Ziua Internațională ”Zero Waste” pe 30 martie în fiecare an.
Evenimentul reprezintă un efort colectiv de a se asigura că generațiile viitoare moștenesc o planetă curată și care poate fi locuită prin gestionarea deșeurilor și care este guvernată de principiile dezvoltării durabile.
Promovarea inițiativelor „zero deșeuri” poate contribui la avansarea tuturor obiectivelor și țintelor din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Aceste obiective vizează toate formele de deșeuri, inclusiv pierderile și deșeurile alimentare, extracția resurselor naturale și deșeurile electronice.
Potrivit datelor, omenirea generează între 2,1 și 2,3 miliarde de tone de deșeuri municipale solide pe an, din care doar 61-62% sunt gestionate în instalații controlate.
Aproximativ 2,7 miliarde de oameni nu au acces la colectarea deșeurilor solide. Se preconizează că producția de deșeuri municipale solide va crește de la 2,3 miliarde de tone în 2023 la 3,8 miliarde de tone până în 2050.
„Stimați concetățeni, pentru a vă asigura un viitor locuibil, modelul actual de exploatare a resurselor limitate ale Pământului trebuie să fie oprit de urgență și să fie puse în aplicare strategii de reducere a deșeurilor și de economie circulară pentru a proteja bunăstarea pentru generațiile viitoare. Este timpul să restituim cât mai mult posibil din resursele consumate.
Comportați-vă ca un consumator conștient, cumpărând doar ceea ce este necesar și evitând bunurile care sunt supraambalate, de unică folosință sau care au o durată de viață scurtă, utilizați sistemele de returnare a produselor și de restituire a garanțiilor, acolo unde acestea există.
Reutilizați și reciclați acasă pentru a reduce deșeurile și povara pe care acestea o reprezintă pentru municipalități și mediu, sortați deșeurile inevitabile pentru o gestionare economică și durabilă a acestora”, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, cu ocazia acestei zile sărbătorite la nivel național.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…