Începând cu anul 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a propus ca data de 12 august să fie desemnată Ziua internaţională a tineretului, promovată drept oportunitate de a face auzite vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor în luarea deciizilor care îi vizează în mod direct.
Având în vedere provocările globale contemporane, precum: situația tinerilor din zonele de conflict, slaba reprezentativitate a persoanelor sub 30 de ani în sistemele politice și decizionale, discrepanțele și inegalitățile sociale și economice cu care se confruntă oamenii, inclusiv tinerii, din zone diferite ale lumii, și, în mod evident, pandemiei generată de virusul Covid-19, tema aleasă pentru acest an este „Youth Engagement for Global Action- Implicarea Tinerilor pentru Acțiune Globală”.
Astfel, se aduce în discuție importanța implicării tinerilor în luarea deciziilor la nivel local, național și global pentru consolidarea proceselor și instituțiilor din comunitate.
Patriarhul Daniel îi numeşte adesea pe tineri „darul lui Dumnezeu” pentru familie, Biserică, societate şi îi sfătuieşte părinteşte să-L aşeze pe Hristos în centrul vieții lor.
De Ziua Internaţională a Tineretului, Patriarhul a transmis mai multe gânduri către noua generație:
- Biserica este alături de tineri și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român.
- Tinerii sunt prezentul activ și creativ al Bisericii.
- Biserica lui Hristos îi cheamă pe tinerii ei să fie mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru umanitate şi misionari ai Bisericii în lume.
- Tinerii mărturisitori ai credinței, prin cuvânt și faptă, iubitori de rugăciune și de acţiune, sunt misionari ai Bisericii în societatea de azi.
- Să-i învăţăm pe tineri să afle în rugăciune izvorul iubirii curate şi să trăiască viaţa lor pe pământ în lumina binecuvântării Părintelui ceresc şi a Bisericii Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru a simţi intens lumina, pacea şi bucuria Duhului Sfânt.
- Copiii și tinerii au nevoie să fie ascultaţi şi încurajaţi, dar şi ajutaţi şi îndrumaţi, mai ales când idealul lor sincer se întâlneşte cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creşterea şi maturizarea lor înseamnă efort intelectual şi fizic, speranţă şi perseverenţă.
- Tinerii trebuie încurajați și sprijiniți să identifice problemele cu care se confruntă comunitățile locale și să inițieze proiecte şi programe spirituale şi sociale care să vină în întâmpinarea nevoilor concrete ale comunităţilor locale.
- Caracterul copiilor nu se formează numai prin cuvinte și activități, ci și prin modul de viață al părinților, prin exemplul dat de aceștia.
- Tinerii sunt darul lui Dumnezeu pentru familie, Biserică şi societate.
- Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu pentru cultivarea demnităţii umane şi a unei vieţi sănătoase, precum şi pentru căutarea mântuirii sau a vieţii veşnice.