Din cuprinsul articolului
3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce priveşte numărul deceselor.
Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele.
Un semn de solidaritate se vede în rata de vaccinare de peste 90% a adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC-urilor. De asemenea, acesta reprezintă un indicator al faptului că sănătatea persoanelor cu dizabilități este o prioritate.
Cu prilejul acestei zile importante, Gabriela Firea a transmis un mesaj unde a enunțat situația deloc îmbucurătoare a persoanelor greu încercate de viață, încadrate în această categorie.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
”Astăzi marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Mi-aș dori ca fiecare dintre noi să găsim înțelegerea, puterea și resursele să le fim alături acestor oameni încercați de viață. Și mai ales copiilor care s-au născut cu o dizabilitate sau pe care au dobândit-o pe parcurs.
Avem în jur de 80.500 de copii cu dizabilități în evidențele serviciilor de evaluare complexă ale DGASPC-urilor. Dintre aceștia, aproape 48.000 sunt încadrați în grad de handicap grav. Vă dați seama cât de complicată e viața pentru ei și cât de multe provocări și durere resimt familiile lor!
Gândurile mele merg către toți acești copii! Ne străduim să găsim pentru ei soluții care să-i ajute în viața de zi cu zi. Ne-am asumat, în PNRR, construcția a 150 de centre de zi destinate copiilor din medii vulnerabile, din familii cu situații materiale, medicale sau sociale dificile. Unele dintre aceste centre de zi vor funcționa ca centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități, care au nevoie să fie susținuți.
De asemenea, în următoarea programare bugetară de fonduri europene – 2021-2027, avem posibilitatea decontării de terapii psihologice pentru copiii cu dizabilități. Sunt doar două măsuri absolut necesare, iar noi, autoritățile, trebuie să facem tot ce putem să le punem în practică pentru ca toți acești copii să simtă că sunt parte a societății, că le suntem alături și le respectăm dreptul la o viață demnă, așa cum este normal.
În această zi, o dată-n plus, mă macină un gând. Sunt mâhnită de faptul că a fost redus fără explicație sprijinul financiar de 500 de lei pe care l-am acordat adulților cu dizabilități din București, în mandatul de primar general. De un an, aceste persoane primesc doar jumătate din această sumă. Fix în această perioadă, când ei trebuie ajutați mai mult, au fost abandonați și e păcat că acest sprijin a fost considerat o pomană.
Iar pentru copiii cu dizabilitāti din Bucuresti, pentru care am propus si adoptat de catre consilierii nostri generali acordarea a 1000 de lei pe lunā, mereu au fost si sunt întârzieri iar, dacā nu se implicau ONG-urile, era anulat si acest sprijin atât de necesar pentru terapii”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook.