Sari la conținut

Ziua în care să-ți bei cafeaua în mod festiv. Sărbătoarea mai puțin cunoscută a lunii octombrie

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei

Ziua în care să-ți bei cafeaua în mod festiv. Să celebrăm împreună una dintre cele mai populare băuturi din lume! 1 octombrie este Ziua Internațională a Cafelei

La data de 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a cafelei, sărbătoare d.edicată atât cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, cât şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea, potrivit www.internationalcoffeeday.org.

Timp de 40 de ani, cafeaua a fost sărbătorită drept una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind celebrată pentru prima dată în Japonia, în 1983.

1 octombrie, ziua în care să-ți bei cafeaua în mod festiv

Pe lângă consumul tradițional de cafea, secolul XXI a venit cu apariția unui număr tot mai mare de moduri noi de a savura această băutură populară și cu tineri care așteaptă ceva complet diferit de la o cafea, spre deosebire de părinții sau bunicii lor.

Am adunat câteva informații despre cafea și câteva sfaturi care să te ajute să sărbătorești această băutură cum se cuvine.

  • Nu se știe exact cine a băut prima cafea din lume. Legenda spune că ar fi fost un cioban, care a observat un comportament diferit, mai animat, la caprele sale, după ce mâncau boabele unui anumit arbust. Acesta a cules câteva fructe, le-a pus în apă clocotită și a băut infuzia, deci prima cafea.

Din perspectiva modului de preparare, procedura este aceeași până în prezent, deși au apărut ușoare variații.

  • Cultura cafelei își are originea în Orientul Mijlociu, care avea numeroase cafenele în Turcia, Persia, Siria și Arabia secolului al XV-lea. Cafeaua a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, însă mulți europeni au respins-o inițial, susținând că nu pot bea băuturile altor religii, fiind creștini.

Papa Clement al VIII-lea a fost cel care a gustat primul o ceașcă de cafea și a aprobat consumul acesteia, contribuind la răspândirea băuturii în toată Europa și America.

Consumator de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • În prezent, cafeaua este cultivată în peste 70 de țări tropicale, fiind cel de-al doilea cel mai exportat produs din lume, după petrol. Interesant este că nu marile țări producătoare de cafea sunt și cele mai mari consumatoare, ci europenii, care consumă 1/3 din producția mondială de cafea.
  • În pofida inflației și a incertitudinii economice actuale, majoritatea consumatorilor nu au renunțat la cafea, deci cantitatea consumată nu a scăzut, însă s-a schimbat modul de consum.
  • Persoanele în vârstă preferă să bea băutura preferată acasă, în timp ce tinerii sunt mai predispuși să-și savureze cafeau în compania cuiva sau în mișcare, optând pentru produsele gata de băut. Drept dovadă, cei mai mulți dintre tineri nu au un aparat de cafea în propriile case.
  • Produsele preambalate, care pot fi consumate din mers, devin din ce în ce mai frecvente. Consumatorii actuali caută să cumpere produse sustenabile, așa că mulți dintre ei preferă cafeaua la cutie (doză), deoarece acest material de ambalare este 100% reciclabil, la infinit.
  • Acești iubitori de cafea caută, totodată, varietate și arome deosebite. Iar aici, produsele gata preparate oferă cea mai mare varietate, împreună cu o calitate constantă. În prezent, există băuturi latte cu aromă de caramel sărat, alune de pădure, ciocolată și chiar rom cu nucă.

Deci, cum putem face acest 1 octombrie memorabil?

  1. Începe-ți ziua cu cafeaua ta preferată și asigură-te că prima cafea din zi este așa cum îți place.
  2. Organizează o întâlnire cu prietenii sau familia, în care să vorbiți despre aromele și brandurile preferate și în care să încercați noi variante de gust.
  3. Îmbină gustul dulce al produselor de patiserie cu cel ușor amar al cafelei și descoperă combinațiile care se potrivesc cel mai bine cu cafeaua preferată.
  4. Arată-le și altora cât de mult îți place cafeaua. Pe 1 octombrie, fă o poză cu cafeaua ta preferată și încarcă-o pe social media cu hashtag-ul #InternationalCoffeDay.
  5. Rămâi cu ochii pe subiect, pentru că în zilele următoare vei afla despre degustări speciale de cafea și surprize / cadouri cu produse pe bază de cafea în mai multe locuri.

Așa vei face din acest 1 octombrie o adevărată sărbătoare a cafelei!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel