Stigmatizarea, sărăcia și lipsa accesului la servicii de bază, precum toalete și apă, duc la neacoperirea nevoilor de sănătate și igienă menstruală și la creșterea riscului de infecții în rândul femeilor și al fetelor, avertizează UNICEF înainte de Ziua Igienei Menstruale (28 mai). Aceste provocări devin și mai acute în cazul populației celei mai sărace, al grupurilor etnice, al refugiaților și al persoanelor cu dizabilități.
„Atunci când este accesibil tuturor, managementul sănătății și igienei menstruale poate contribui la eliminarea barierelor și poate ajuta adolescentele să devină femei sănătoase, educate și puternice”,a afirmat Kelly Ann Naylor, director al UNICEF în domeniul programelor WASH (apă, salubritate și igienă)și CEED (climă, mediu, energie și reducerea riscurilor de dezastre). „Cu toate acestea, până de curând, nu s-a prea acordat atenție definirii, monitorizării și realizării de investiții în domeniul sănătății menstruale”.
Deși într-un ritm lent, se monitorizează și se recunoaște tot mai des importanța managementului sănătății și igienei menstruale. În 2020, 42 de țări dețineau date reprezentative la nivel național cu privire la cel puțin unul dintre cei patru indicatori*, iar 31 dintre acesteadețineau informații referitoare la cel puțin trei indicatori. Aproape jumătate dintre aceste state sunt țări din Africa Subsahariană. Nicio țară cu venituri ridicate nu deținea date la nivel național referitoare la vreunul dintre indicatori.
Potrivit celei mai recente analize, limitările ce afectează participarea la activități școlare, profesionale și sociale în timpul menstruației variază în funcție de caracteristicile geografice, socioeconomice și individuale. Printre factorii des întâlniți se numără stigmatizarea și lipsa accesului la produse de igienă menstruală. De asemenea, numeroase fete nu sunt familiarizate cu menstruația înainte de primul lor ciclu, ceea ce le poate afecta modul de percepere și de înțelegere a menstruației.
Nivelul utilizării produselor de igienă menstruală și al accesului la un spațiuintimpentru a se spăla și a se schimba este ridicat în majoritatea țărilor incluse în raport. Cu toate acestea, femeile și fetele cele mai vulnerabile continuă să întâmpine provocări majore.
Grupurile etnice și persoanele aflate în situații de urgență întâmpină provocări și mai mari, având un acces mai redus la produse de igienă menstruală și la dotări de bază și confruntându-se cu mai multe limitări în planul participării decât restul populației.
„Investițiile în managementul igienei menstruale vor aduce beneficii fetelor de azi, femeilor de mâine și generației viitoare”, a adăugat Naylor.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…