Din cuprinsul articolului
Zincul n-ar trebui să lipsească din corp. Joacă un rol cheie în organism: Scade colesterolul din sânge, ajută la prevenirea deteriorării celulelor care contribuie la bolile de inimă, protejează vedere. Pe lângă elementele enumerate mai sus, ar trebui să fie bine cunoscut faptul că zincul din carne, nuci și alimente îmbogățite ajută sistemul imunitar. Joacă un rol cheie în lupta împotriva germenilor, în vindecarea rănilor și nu numai”, spune un nutriționist celebru.
Ce este zincul și ce oferă acest oligoelement?
Zincul este un oligoelement, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie doar de cantități mici (urme). Este, de asemenea, un antioxidant. Antioxidanții ajută la prevenirea deteriorării celulelor care contribuie la bolile de inimă, cancer și alte afecțiuni grave de sănătate.
Numeroasele beneficii pentru sănătate ale zincului
1. Reduce durata răcelilor
Zincul ajută la construirea celulelor sistemului imunitar care luptă împotriva germenilor. Pastilele și suplimentele de zinc nu vă vor împiedica să răciți, dar vă pot ajuta să treceți mai repede peste o răceală.
O revizuire sistematică din 2021 a arătat că a ajutat oamenii să se simtă mai bine cu două zile mai devreme decât cei care nu au luat zinc. Dar nu a redus severitatea simptomelor răcelii.
Cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a vedea dacă zincul afectează COVID-19. Unele constatări sugerează că, dacă nivelul de zinc este scăzut, crește riscul de a face COVID-19 și de a avea simptome mai severe. Dar, într-un studiu clinic, administrarea de zinc, vitamina C sau ambele suplimente nu a redus numărul de zile în care pacienții au avut simptome de COVID-19.
Protejează vederea
Studiile arată că administrarea a 80 mg dintr-un supliment de zinc, împreună cu alte vitamine pentru sănătatea ochilor, poate reduce cu 25% riscul de degenerare maculară avansată legată de vârstă (AMD) și pierderea vederii. Persoanele cu AMD riscă să își piardă vederea dacă boala progresează.
Retina are o concentrație mare de zinc. Zincul suplimentar sub formă de suplimente poate ajuta la protejarea retinei de radicalii liberi dăunători care provoacă deteriorarea celulelor.
Scade glicemia și colesterolul din sânge
Din motive care nu sunt clare, persoanele cu diabet de tip 2 au adesea un nivel scăzut de zinc. Unii experți cred că aceste niveluri scăzute de zinc pot agrava rapid boala. Alte studii arată că zincul poate reduce glicemia și colesterolul ridicat la persoanele cu diabet de tip 2.
Aceste afecțiuni cresc riscul de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă. O analiză din 2021 arată că zincul poate îmbunătăți, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge la femeile cu diabet gestațional
Promovează vindecarea rănilor
Cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a vedea dacă suplimentele orale de zinc pot accelera vindecarea ulcerelor de picior legate de diabet și a altor ulcere cutanate.
Dar oxidul de zinc aplicat direct pe piele este un tratament dovedit pentru iritația de scutec la bebeluși. De asemenea, acesta acționează ca o barieră de umiditate, ajutând la protejarea bebelușului de iritații suplimentare
Îmbunătățește calitatea spermei
Un mic studiu a arătat că persoanele care se confruntă cu infertilitatea au văzut o îmbunătățire a calității spermei după ce au luat un supliment de zinc. Suplimentele conțineau și alte vitamine, așa că cercetătorii nu sunt siguri ce rol a jucat exact zincul.
Alimente bogate în zinc:
- Carne de vită
- Pui și curcan
- Ouă
- Lapte îmbogățit și cereale integrale, paste făinoase, pâine și alte produse
- Nuci, semințe și leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea
- Carne de porc
- Crustacee, cum ar fi stridiile, crabul și homarul
- Cât zinc ar trebui să luați în fiecare zi?
Cantitatea de zinc (în miligrame) de care aveți nevoie în fiecare zi depinde de vârsta, sexul și dacă sunteți însărcinată sau alăptați, potrivit Pro News.