Sari la conținut

Zile suplimentare de concediu pentru cadrele medicale. Ce prevede noul Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate, aplicabil în toate unităţile sanitare (DOCUMENT)

medici
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate (CCMS) este de acum aplicabil în toate unităţile sanitare, anunţă Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, potrivit căreia că noul contract prevede, printre altele, concediul suplimentar de odihnă sau pauza de masă pentru cadrele medicale care lucrează în ture.

Astfel, noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025 a intrat în vigoare cu data de 11 septembrie 2023 şi are o valabilitate de doi ani de zile.

DOCUMENT INTEGRAL.

„Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii”, anunţă organizaţia sindicală.

Sursă foto: Spitalul Județean Constanțța, Serviciul UPU

Reglementări în noul Contract de Muncă

– Drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă: Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă.

– Pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture: CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru.

– Recuperarea şi plata orelor suplimentare: Contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.

– Calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă: Acest CCMS stabileşte că indemnizaţia de concediu de odihnă trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

– Principii pentru salarizare şi echitate: CCMS include principii menite să apere drepturile esenţiale ale angajaţilor din sectorul public de sănătate şi să crească gradul de echitate al salarizării

– Armonizarea vieţii profesionale cu viaţa personală: CCMS conţine o anexă dedicată acestui aspect, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

– Mecanism de apărare a angajaţilor: Contractul stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.

– Protecţie împotriva discriminărilor şi hărţuirii: CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

Potrivit sursei citate de News.ro, acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel