Din cuprinsul articolului
Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening.
Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.
Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.
Este vorba despre un proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, ca angajații să poată beneficia de două libere plătite pe an, zile în care să meargă la medic pentru a fi examinat de acesta. De învoire pentru a merge la medic ar putea beneficia și elevii sau studenții.
Prin această măsură se dorește depistarea precoce a bolilor, respectiv promovarea screening-ului, prin care se înțelege, potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.
Astfel, pentru promovarea screening-ului se propune acum introducerea următoarelor măsuri:
Cererile adresate angajatorului trebuie să prezinte diverse opțiuni de planificare a zilelor libere și trebuie depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data inițială propusă.
Ulterior, angajatorul va stabili, pe baza solicitărilor din cerere, când să acorde aceste zile libere, luând în considerare impactul fiecărei propuneri asupra operațiunilor sale.
După obținerea aprobării angajatorului, angajatul poate merge la medicul său de familie pentru a obține un certificat care să ateste participarea sa la un screening medical. Acest certificat trebuie să fie prezentat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la vizita medicală.
Neacordarea celor două zile libere pentru vizite medicale poate duce la amenzi de până la 2.500 de lei aplicate angajatorilor de către inspectorii de muncă.
Acesta este un proiect de lege ce se află în atenția senatorilor, informează InfoFinanciar.
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…
Ce spune despre tine grupa de sânge.Descoperirea personalității în funcție de grupa sanguină este un…
Mâncăruri simple de post. Postul poate fi o perioadă provocatoare pentru mulți, dar cu rețetele…
Remedii naturale pentru stări de vomă și diaree. Stările de vomă și diaree pot fi…
Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024. Potrivit astrologului,…
Boala Parkinson, o tulburare neurologică progresivă în care cantitatea de dopamină din anumite zone ale…