Daca esti insarcinata sau te pregatesti sa ai un copil, virusul Zika este probabil una dintre grijile pentru viitoarele mame. Virusul transmis de tantarul tigru domina intreaga presa, iar consecintele devastatoare nu ar trebui sa fie deloc de ignorat. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie, iti spune tot ce trebuie sa stii despre acest virus.
Ce este virusul Zika?
Virusul este transmis direct prin tantarii Aedes, acelasi tip de tantari care provoaca si febra galbena. Numele vine de la Padurea Zika din Uganda, unde au fost gasite primele maimute infectate in 1947. Virusul a aparut in America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectata tara, cu mii de copii nascuti cu microcefalie.
De ce este periculos?
Pentru cei infectati cu virusul Zika, simptomele nu sunt foarte puternice. Insa pentru femeile insarcinate efectele pot fi devastatoare si includ chiar si pierdea sarcinii sau nasterea copilului cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boala cunoscuta drept microcefalie, si anomalii ale dezvoltarii cerebrale la fetusi si nou-nascuti de mame care fusesera insarcinate in timpul epidemiilor de Zika. Microcefalia este asociata cu retard mintal si convulsii si in unele cazuri poate fi fatala.
„Deoarece virusul Zika a fost asociat cu un risc crescut pentru fetus, se presupune ca efectele sunt intr-adevar cauzate de virus. Dar inca exista multe necunoscute – inclusiv cat de mult aceste infectii sunt transmise la fetus sau daca anumiti fetusi sunt infectati, dar nu dezvolta microencefalie, cat de des apare pierderea sarcinii in cazul femeilor infectate cu Zika. Desi virusul ramane in sangele persoanei infectate de la cateva zile pana la o saptamana, nu exista o dovada clara care sa sugereze riscuri pentru sarciniile viitoare”, explica dr. Silviu Istoc.
Cum se transmite virusul Zika?
Zika se transmite in general prin intermediul intepaturii de tantar infectat. Atunci cand un tantar intra in contact cu o persoana infectata, insecta se infecteaza si ea si devine purtator. Au fost, insa, confirmate si cazuri de transmitere pe cale sexuala, ca si prin transfuzii de sange. In fiecare caz confirmat pana acum, un barbat care a calatorit in regiunile afectate de Zika a transmis virusul catre partenera, insa nu se stie daca femeia poate transmite virusul barbatului.
Virusul Zika poate fi transmis de asemenea de la mama la copil in timpul sarcinii si nasterii, prin placenta, dar conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie nu exista studii clinice care sa masoare riscul fetusului daca mama este infectata.
”Virusul Zika a fost detectat in tesutul fetal, lichidul amniotic si in placenta si urme ale virusului au fost gasite si in laptele matern, dar din moment ce cantitatea e foarte mica, este foarte putin probabil sa reprezinte o amenintare”, adauga dr. Istoc.
Care sunt simptomele virusului Zika?
In marea majoritate a cazurilor (70-80%), infectia trece neobservata. Cand se manifesta, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap), cu eruptii cutanate. Infectia cu virusul Zika se poate manifesta si printr-o conjunctivita sau o durere in spatele ochilor, precum si prin edeme pe maini sau picioare. Simptomele pot dura de la cateva zile la o sapamana. In momentul de fata nu se stie daca femeile insarcinata sunt mai predispuse la boala sau nu. Deocamdata nu exista nici un tratament specific.
Cum te testezi de virus?
Virusul Zika se poate detecta din sange, lichidul amniotic sau din urina, iar rezultatele se obtin in cateva ore. Intrucat virusul reactioneaza si la contactul cu alte virusuri, este posibil ca testul sa iasa pozitiv, dar de fapt sa nu existe o infectie cu Zika. De aceea testarea ar trebui realizata doar de persoanele care au fost expuse si au simptome.
„Femeile insarcinate care au fost in zonele expuse la virusul Zika ar trebui sa se testeze intre 2 si 12 saptamani dupa ce s-au intors sau imediat ce apar simptomele. Chiar si femeile aflate in perioada prenatala ar trebui testate, iar apoi la mijlocul celui de-al doilea trimestru. Chiar daca nu apar simptome, fetusul ar trebui examinat, iar acest lucru se face prin ecografie. Daca apar probleme la ecografie, amniocenteza ar trebui sa fie urmatorul pas”, completeaza dr. Istoc.
Cum reducem riscurile
„Se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste relatiile sexuale cu un partener care a vizitat regiunile afectate de Zika. Cuplurile ar trebui sa foloseasca metode de protectie in timpului oricarui tip de relatie sexuala pentru a minimiza riscul transmisiilor sau sa mentina abstinenta in perioada sarcinii. Nu este clar cat timp ar trebui sa utilizeze barbatii metode de protectie deoarece retentia in sperma a virusului nu este clara”, explica dr. Istoc.
Pentru reducerea riscurilor iata ce ar trebui sa faci:
▪ Sa porti bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi
▪ Sa folosesti spray de tantari special pentru gravide, care contine DEET, un ingredient activ.
▪ Daca folosesti spray cu factor de protectie, spray-ul de tantari se utilizeaza la final
▪ Sa pot trata hainele cu permetrina, un tip de insecticid sigur. Acesta nu se aplica direct pe piele, ci doar pe haine.
▪ Stai cat mai mult inauntru in camere cu aer conditionat si plase de tantari.
Femile insarcinate (indiferent de trimestru), dar si cele care au in plan conceperea unui copil trebuie sa discute cu doctorul lor inainte de a calatori in zonele afectate si cel mai bine ar fi sa amane astfel de vizite.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…