Din cuprinsul articolului
Zgomot constant în ureche? Cauza acestui fenomen este un mister. Este diferit de tinitus sau alte simptome cunoscute, este atât de persistent și supărător încât poate da complet viața peste cap celor care au avut ghinionul să îl audă, scrie The Independent.
„The hum”, zgomotul din ureche, un coșmar pentru cei care-l aud
Simon Payne a început să audă zgomotul. „Un huruit straniu de joasă frecvență care trece prin pereți și podea și pare să vină din toate direcțiile”, spune Simon. Inițial, Payne a crezut că zgomotul provine de la un fel de mașinărie, dar nu a putut găsi sursa.
Sunetul nu a dispărut și nu putea să scape nicicum de el. Chiar și după ce a călătorit 20.000 de kilometri din Anglia în Noua Zeelandă, Payne putea să audă sunetul.
I-a dat viața complet peste cap. Payne a fost nevoit să își dea demisia, a devenit tot mai izolat. Nu s-a mai văzut nici cu prietenii lui. Când Payne a încercat să găsească mai multe informații despre acest fenomen pe internet, a descoperit că el nu era singurul care suferă de această problemă.
„Am descoperit că se întâmpla peste tot. Nu te poți ascunde niciunde de el”, a povestit Payne.
Zgomotul se numește „the Hum” (zumzet, murmur, vuiet), un fenomen global misterios care ar afecta în jur de 4% din populația lumii. Fenomenul misterios a fost asociat cu mai multe sinucideri.
Mulți dintre cei afectați au ajuns să sufere de anxietate și depresie, iar fenomenul a fost asociat cu mai multe sinucideri. De-a lungul timpului, au apărut diverse teorii și s-au desfășurat nenumărate investigații, dar nu s-a ajuns la niciun consens până acum. În 2010, huruitul infernal s-a răspândit și în Canada – mai precis, în Windsor, Ontario. Localnicii au descris un sunet de frecvență joasă reverberant care le făceau să vibreze geamurile, a povestit autorul canadian Jordan Tannahill.
Provoca sângerări nazale
![sangerari nazale](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2019/04/sangerari-nazale.jpg)
„Uneori provoca sângerări nazale, dureri de cap și chiar insomnie”, a spus autorul care a ajuns să scrie un roman bazat pe acest fenomen intitulat „The Listeners”. Povestea a fost adaptată într-un serial produs de BBC. „A fost un coșmar. Mi-a distrus cariera” „A fost un coșmar. Mi-a distrus cariera”, a spus Payne.
„Mi-am abandonat jobul la un moment dat, așa că trăiam din economii și încercam să mă descurc cum puteam. A fost destul de oribil – nu puteam să dorm din cauza zgomotului care îmi zguduia capul în continuu.”
„Eu obișnuiam să fiu viața și sufletul petrecerii, dar m-am retras din viața socială. M-a făcut să mă simt foarte izolat și nu am mai făcut nimic”, a povestit Payne. Singurul lucru care i-a rămas a fost relația cu partenera.
„Ea este foarte tolerantă și înțelegătoare în legătură cu toată problema, așa că nu cred că ne-a afectat pe termen lung pentru că încă suntem împreună.” Dintr-o dată, într-o zi, sunetul îngrozitor a încetat.
„A durat vreo 10 ani și ajunsesem în genunchi. Prima dată m-am gândit: ‘Ah, o să revină mâine și mâine și mâine’, dar nu s-a întâmplat. Treptat, viața mea s-a întors la un fel de normalitate.” Payne a spus că a început de câteva luni să audă din nou un huruit, dar nu atât de puternic ca cel care l-a adus în pragul disperării. Diferența dintre un huruit oarecare și îngrozitorul „the Hum” este importantă, a precizat Glen MacPherson, un psiholog și cercetător din Canada care a pus bazele proiectului The World Hum Map and Database, unde oamenii sunt invitați să raporteze experiențele prin care au trecut. „Unul dintre scopurile proiectului meu este să separăm sunetele antropice de ‘the Hum’”, a explicat MacPherson.
Zumzetul rețelelor electrice, zgomotul industriei mineritului, pompele de căldură, traficul maritim și așa mai departe se pot manifesta în feluri în care sunt confundate cu marele huruit global.
„Nu există niciun dubiu că nenumărați oameni au fost torturați de acest sunet, dar întrebarea este ce sunet?” a continuat MacPherson.