Prospect: informatii pentru utilizator
Zencopan 20 mg comprimate gastrorezistente pantoprazol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Ce gasiti in acest prospect:
Zencopan 20 mg este un inhibitor selectiv al pompei de protoni, un medicament care reduce cantitatea de acid produsa de stomacul dumneavoastra. Este utilizat pentru tratamentul afectiunilor insotite de secretie acida ale stomacului si intestinului.
Zencopan 20 mg este utilizat pentru:
Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste:
Adulti
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Zencopan 20 mg
Nu luati Zencopan 20 mg
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Zencopan 20 mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre urmatoarele simptome:
Daca luati un inhibitor ai pompei de protoni cum este Zencopan 20 mg, mai ales pe o perioada de mai mult de un an, poate creste usor riscul de fracturi la nivelul soldului, incheieturii mainii sau coloanei vertebrale. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti osteoporoza sau daca luati corticosteroizi (care pot creste riscul de osteoporoza).
Medicul dumneavoastra poate decide ca este necesar sa efectuati anumite teste pentru a exclude o afectiune maligna, deoarece pantoprazolul amelioreaza, de asemenea, simptomele cancerului de stomac si ii poate intarzia diagnosticul. Daca simptomele continua in pofida tratamentului, trebuie avuta in vedere efectuarea de investigatii suplimentare. Daca urmati un tratament de lunga durata cu Zencopan 20 mg (mai mult de 1 an) este posibil ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze periodic. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra despre orice simptome sau incidente nou aparute sau neobisnuite.
Zencopan 20 mg impreuna cu alte medicamente
Zencopan 20 mg poate influenta eficacitatea altor medicamente; prin urmare, spuneti medicului dumneavoastra daca luati:
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Sarcina si alaptarea
Datele privind utilizarea pantoprazolului la gravide sunt insuficiente. S-a raportat eliminarea pantoprazolului in lapte la om. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Trebuie sa utilizati acest medicament numai daca medicul dumneavoastra considera ca beneficul tratamentului pentru dumneavoastra este mai mare decat riscul potential pentru copilul nenascut sau sugar.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca prezentati reactii adverse cum sunt ameteli sau tulburari de vedere, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
Zencopan 20 mg contine lecitina din soia si maltitol.
Daca sunteti alergic la arahide sau soia, nu utilizati acest medicament.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cand si cum trebuie sa luati Zencopan 20 mg?
Luati comprimatele cu o ora inainte de masa fara a le mesteca sau sfarama si inghititi-le intregi, cu o cantitate suficienta de apa.
Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra v-a recomandat altfel, doza uzuala este:
Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste
Pentru tratamentul simptomelor (de exemplu arsuri in capul pieptului, regurgitare acida, durere la inghitire) care insotesc boala de reflux gastro-esofagian
Doza uzuala este de un comprimat pe zi. Aceasta doza amelioreaza, de regula, simptomele in decurs de 2-4 saptamani, cel tarziu dupa alte 4 saptamani. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp sa luati medicamentul. Dupa aceasta perioada, orice simptom care poate sa mai apara poate fi controlat prin administrarea a 1 comprimat pe zi, la nevoie.
Pentru tratamentul de lunga durata si prevenirea reaparitiei esofagitei de reflux
Doza uzuala este de 1 comprimat pe zi. Daca boala reapare, medicul dumneavoastra va poate administra o doza dubla si in acest caz puteti lua in loc Zencopan 40 mg, o data pe zi. Dupa vindecare puteti reveni la o doza mai mica, de 20 mg pe zi.
Adulti
Pentru prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale la pacienti care necesita tratament continuu cu
AINS
Doza uzuala este de 1 comprimat pe zi.
Grupe speciale de pacienti
Nu se recomanda utilizarea acestor comprimate la copii cu varsta sub 12 ani.
Daca luati mai mult Zencopan 20 mg decat trebuie
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Nu se cunosc simptomele supradozajului.
Daca uitati sa luati Zencopan 20 mg
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa. Luati urmatoarea doza la ora obisnuita.
Daca incetati sa luati Zencopan 20 mg
Nu incetati sa luati aceste comprimate fara sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca apar oricare dintre urmatoarele reactii adverse, intrerupeti administrarea comprimatelor si spuneti imediat medicului dumneavoastra sau adresati–va unitatii de primiri urgente a celui mai apropiat spital:
Alte reactii adverse sunt:
Reactii adverse identificate in urma analizelor de sange
– cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile): scaderea concentratiei de sodiu din sange.
Daca sunteti in tratament cu Zencopan 20 mg de mai mult de trei luni, este posibil ca sa scada concentratiile de magneziu din sange. Concentratiile scazute de magneziu se pot manifesta prin contractii musculare involuntare, oboseala, dezorientare, convulsii, ameteli, cresterea frecventei inimii. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Concentratiile scazute de magneziu pot duce, de asemenea, la o reducere a concentratiilor de potasiu sau de calciu in sange. Medicul dumneavoastra poate decide sa efectueze periodic teste de sange pentru a monitoriza concentratiile de magneziu.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister sau eticheta de flacon si cutia din carton. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Dupa prima deschidere a flaconului medicamentul trebuie utilizat in decurs de trei luni. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Zencopan 20 mg
Nucleu: maltitol (E 965), crospovidona, carmeloza sodica, carbonat de sodiu anhidru (E 500), stearat de calciu.
Film: alcool polivinilic, talc (E 553b), dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, lecitina din soia (E 322), oxid galben de fer (E 172), carbonat de sodiu anhidru (E 500), copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (dispersie 30%, 1:1), trietilcitrat (E 1505).
Cum arata Zencopan 20 mg si continutul ambalajului
Zencopan 20 mg se prezinta sub forma de comprimate gastrorezistente ovale, de culoare galbena.
Zencopan 20 mg este disponibil in cutii cu blistere din Nylon/Al/PVC/Al cu 14, 28, 56, 84 si 98 comprimate gastrorezistente sau flacoane din PEID cu capac din PP prevazut cu desicant cu 14 si 28 comprimate gastrorezistente.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Zentiva, k.s.
U Kabelovny 130, Dolní Mecholupy, 102 37, Praga 10, Republica Ceha
Fabricanti
Przedsiebiorstwo Farmaceutyczne Jelfa S.A. 21 Wincentego Pola Str., 58-500 Jelenia Góra, Polonia
Sofarimex – Indústria Química e Farmacêutica SA Av. das Indústrias, Alto de Colaride, Agualva 2735-213 Cacêm, Portugalia
Sanofi-Aventis Sp. z. o.o.
Drug Production and Distribution Plant, ul. Lubelska 52, 35-233 Rzeszów, Polonia
ARTESAN GmbH & Co KG
Wendlandstrasse 1, 29439 Lüchow, Germania
Rottendorf Pharma GmbH
Ostenfelder Strasse 51-61
59320 Ennigerloh, Germania
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Republica Ceha | Pantoprazole Zentiva 20 (40) mg enterosolventní tablety |
|
|
Estonia | Ozzion 20 (40) mg |
Ungaria | Pantoprazol-Zentiva 20 (40) mg gyomornedv-ellenallo tabletta |
Letonia | Ozzion 20 (40) mg zarnas skistosas tabletes |
Lituania | Ozzion 20 (40) mg skrandyje neirios tabletes |
Polonia | Ozzion |
Romania | Zencopan 20 (40) mg comprimate gastrorezistente |
Republica Slovaca | Ozzion 20 (40) mg gastrorezistentné tablety |
Acest prospect a fost revizuit in Mai 2014.
Urmatoarele recomandari privind modificarea stilului de viata si a regimului alimentar pot fi, de asemenea, de ajutor in ameliorarea senzatiei de arsura in capul pieptului sau simptomelor determinate de aciditate:
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…