Din cuprinsul articolului
Vladimir Putin nu dă înapoi. Nu va ceda în fața Ucrainei, iar Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, se teme ca Rusia ar putea conduce un atac chimic în țara condusă de el. Acesta a făcut un anunț de ultimă oră: „Ce este cu aceste acuzatii de pregatire a unor atacuri chimice? V-ati decis sa „dechimizati” Ucraina? Veti folosi clorura de amoniu? Fosfor? Ce altceva ne-ati mai pregatit? Unde veti lovi cu armele chimice? La maternitatea din Mariupol? La biserica din Harkov?”, spune Zelenski.
Președintele Ucrainei se teme că Putin ar putea, în orice moment, să declanșeze atacul chimic asupra Ucrainei. În discursul sau, președintele ucrainean a mai spus că ăn ultimele două zile forțele Kievului au evacuat aproximativ 100.000 de oameni din orasele asediate și, de asemenea, să livreze ajutoare celor rămași acolo. Dar Mariupol și Volnovaha, din apropiere, sunt complet blocate.
Zelenski se teme ca Rusia ar putea conduce un atac chimic: „Veti folosi clorura de amoniu? Fosfor?”
„Ne acuza tot pe noi! Ca am dezvolta arme biologice, ca pregatim un atac chimic. Acest lucru ma ingrijoreaza, pentru ca ne-am convins in repetate randuri: daca vrei sa stii planurile Rusiei, uita-te la ce îi acuza Rusia pe altii. Ei anunta, ei organizeaza, ei denunta. Si o vor face din nou si din nou daca nu sunt opriti”, a spus Zekenski.
„Ce este cu aceste acuzatii de pregatire a unor atacuri chimice? V-ati decis sa „dechimizati” Ucraina? Veti folosi clorura de amoniu? Fosfor? Ce altceva ne-ati mai pregatit? Unde veti lovi cu armele chimice? La maternitatea din Mariupol? La biserica din Harkov?”, a continuat președintele, potrivit Agerpres.
Ce este clorura de amoniu?
Clorură de amoniu, cunoscută și sub numele de sare de amoniac, este o sare anorganică care se găsește în urină a cărei formulă este NH4Cl. Se găsește în formațiuni mineralogice și sub această formă se numește sare de amoniac. De asemenea, a fost găsit în unele orificii vulcanice și cenușă.
Reactivitate și pericole
Clorura de amoniu este extrem de otrăvitoare și toxică. Acestea provoacă leziuni ale organelor prin ingestie sau expunere pe termen lung și sunt, de asemenea, dăunătoare pentru ochi. Nu este inflamabil și nu reacționează cu alte substanțe chimice (The National Institute for Occupational Safety and Health, 2014).
În caz de contact cu ochii, verificați dacă purtați lentile de contact și scoateți-le imediat. Ochii trebuie spălați cu apă curentă timp de cel puțin 15 minute, ținând pleoapele deschise. Se poate folosi apa rece. Unguentul pentru ochi nu trebuie utilizat, potrivit ro.warbletoncouncil.org.