Sari la conținut

UPDATE. Zeci de persoane, duse la spital. Descinderi ale inspectorilor ANPC!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

UPDATE. Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin care a organizat „Balul însuraţilor”, eveniment la care peste 30 de persoane au acuzat stări specifice toxiinfecţiei alimentare.

Personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a se stabili dacă vreunul dintre angajaţi a fost purtător de bacterii patogene.

____________________________________________________________________________

Echipele de la comisariatele ANPC Mureș și Bistrița efectuează acțiuni de control la fața locului în localitatea Reghin, județul Mureș.

Acţiunea amplă de control a avut loc după ce a fost raportată o toxiinfecție alimentară în masă la un eveniment, Balul Însuraților.

Autoritățile din județul Mureș au activat Planul roșu de intervenție. La ediția a XVI-a a Balului Însuraților găzduit de un fost parlamentar PSD, la Reghin, au participat peste 350 de persoane.

Zeci de persoane acuzau o stare alterată de sănătate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea al județului Mureș a precizae că, sâmbătă seara, în jurul orei 19:00, prin dispeceratul integrat 112, a fost solicitat să intervină la un restaurant din municipiul Reghin, unde mai zeci de persoane acuzau o stare alterată de sănătate.

„Având în vedere numărul mare al beneficiarilor prezenți în această locație (aproximativ 400 de persoane), la nivelul județului a fost activat Planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale alocate la caz.

De asemenea, pentru optimizarea misiunii de răspuns, în zona de intervenție a fost amplasat și Punctul Medical Avansat pentru evaluarea și trierea persoanelor. Până în acest moment, 29 de persoane au fost transportate la CPU Reghin pentru investigații medicale și 7 persoane – în evaluare în Punctul Medical Avansat.

Echipajul CBRN trimis la fața locului a efectuat măsurători, iar valorile rezultate nu indicau depășiri peste limita normală. În sprijinul echipajelor locale angrenate în misiune, au fost solicitate resurse medicale suplimentare de la ISU Cluj, ISU Sibiu și ISU Bistrița-Năsăud”, a menționat ISU Mureș.

La această intervenție au fost alocate 11 ambulanțe B2, un echipaj CBRN, un Punct Medical Avansat, două microbuze pentru transport persoane, trei autospeciale pentru transport victime multiple și patru APIC-uri, misiunea fiind în desfășurare.

Nereguli grave descoperit de inspectorii ANPC

Inspectorii ANPC au găsit produse expirate încă din 2022 şi mobilier deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină, la restaurantul din Reghin unde 30 de participanţi la un eveniment au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară.

Peste 45 de Peste 45 de kilograme de preparate a fost retrase şi sigilate. Preşedintele ANPC Cristian Popescu-Piedone îi avertizează pe antreprenori din domeniul HORECA să închidă imediat dacă au frigidere ruginite, mobilier murdar sa ruginit, personal iresponsabil, echipament de lucru murdar, carne alterat şi produse expirate.

”Stimaţi antreprenori din domeniul HORECA, Vă respectăm afacerile DOAR dacă dumneavoastră respectaţi legile şi implicit consumatorul! Dacă în cadrul afacerii dumneavoastră există măcar un singur punct de pe lista aceasta, ÎNCHIDEŢI IMEDIAT: frigidere ruginite, veselă ruginită, mobilier de lucru ruginit / îmbâcsit, personal iresponsabil, echipament murdar de lucru, carne alterată, brânzeturi stricate, orice produs alimentar expirat.

În mandatul meu în cadrul ANPC îmi doresc respect pentru cetăţean, respect pentru legi, respect pentru România! NU mă interesează statutul social al antreprenorului care batjocoreşte clientul!

NU mă interesează cine vă sunt prietenii, nu mă interesează ce funcţii au în societate, nu mă interesează dacă sunteţi implicaţi în politică şi nici dacă vă sprijiniţi afacerile pe piloni politici!”, a scris pe Facebook Cristian Popescu-Piedone, pezentând imagini de la contolul ANPC la restaurantul din Reghn şi rezultatele acţiunii de control.

sursa foto: Facebook

El subliniază că ”siguranţa consumatorilor este prioritatea zero”, iar toţi cei care îşi permit să îşi bată joc de sănătatea publică vor suporta consecinţele legii.

În urma controlului, autorităţile au identificat abateri grave de la normele de siguranţă alimentară, punând în pericol sănătatea participanţilor la eveniment.

Potrivit raportului preliminar întocmit de CJPC Mureş şi Bistriţa-Năsăud, la unitatea de alimentaţie SC GLIGA COMPANY SA REGHIN au fost descoperite: 45,75 kg de preparate retrase şi sigilate, depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice, lipsa unui cântar verificat şi omologat, produse expirate încă din 2022, pastile dezinfectante expirate din 2018, mobilier nespecific şi deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină.

”Aceste descoperiri evidenţiază lipsa totală a măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară, ceea ce a dus la declanşarea acestui incident major de sănătate publică. Nu vom permite ca asemenea practici să continue!”, conchide Cristian Popescu Piedone, potrivit News.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel