Sari la conținut

Zeci de persoane au ajuns la spital cu fracturi! Recomandările medicilor

viscol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Peste 1.700 de situații de urgență au fost gestionate în numai 24 de ore de pompierii din întreaga țară, printre acestea aflându-se și intervențiile în urma condițiilor meteo nefavorabile.

”Ziua de ieri a fost una solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, care au intervenit în peste 1.700 de situații de urgență. Misiunile acestora au acoperit o gamă variată de intervenții, de la acordarea primului ajutor medical, la stingerea incendiilor și operațiuni complexe pentru salvarea vieților omenești”, informează IGSU.

1.300 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală

Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii salvatori au acordat asistență medicală de urgență pentru mai bine de 1.300 de persoane, au stins 66 de incendii, au participat la 8 misiuni de descarcerare și au fost implicați în 44 de misiuni de căutare-salvare.

De asemenea, s-au desfășurat alte 224 de intervenții pentru protejarea comunităților, inclusiv pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice și a altor situații de risc.

Potrivit sursei citate de Agerpres, în contextul fenomenelor hidrometeorologice, în intervalul 17 februarie 2025, ora 07:00 – 18 februarie 2025, ora 07:00, s-au înregistrat efecte semnificative în 8 localități din 4 județe (Călărași, Constanța, Ialomița, Prahova) și în municipiul București.

Intervențiile pompierilor au vizat: îndepărtarea unor elemente de construcție instabile de la fațada unui imobil; degajarea copacilor prăbușiți pe carosabil; deblocarea a 20 de autovehicule rămase blocate în stratul de zăpadă.

Zeci de persoane au ajuns la spital cu fracturi

Între timp, şi în Capitală multe persoane s-au prezentat la camerele de gardă ale spitalelor mai ales cu fracturi. Dr. Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD Bucureşti, a declarat pentru News.ro că în ultimele 24 de ore au ajuns la Spitalul Floreasca din Capitală mai multe persoane cu fracturi, cele mai multe la nivelul mâinilor.

45 de oameni au ajuns la spital după ce au căzut pe zăpadă, iar dintre aceştia 6 au necesitat internare pe secţia de specialitate pentru a face intervenţii chirurgicale.

„Am avut 45 de persoane care au alunecat pe zăpadă din care 6 au necesitat internare. În general cazurile care necesită intervenţii chirurgicale din sfera ortopedică trebuie internate. Clinca de ortopedie este o clinică cu trei secţii având aproximativ un număr de 150 de paturi.

Cel mai des întâlnite sunt fracturile de membre superioare, cele inferioare în general au necesitat internare, oamenii ca mecanism de apărare întind mâinile şi atunci greutatea corpului se sprijină pe mână, şi dacă persoanele sunt mai ales vârstnice, atunci mecanismul de producere al fracturii acesta este”, a spus dr. Opriţa.

Creştere cu 20-30% a numărului de cazuri

Şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală au fost înregistrate 30 de cazuri de fracturi într-un interval de 4 ore. Este vorba de o creştere cu 20-30% a numărului de cazuri, faţă de o zi obişnuită.

La Spitalul ”Grigore Alexandrescu” nu s-a înregistrat o creştere a numărului pacxienţilor cu fracturi, fiind înregistrate câteva cazuri de pacienţi cu fracturi de gambă, în urma unor accicdente la schi.

Lesin
Sursa foto: doctorulzilei.ro

250 de persoane vulnerabile, cazate în adăposturile sociale

Aproape 250 de persoane vulnerabile din Capitală au fost cazate, în ultimele 24 de ore, în adăposturile sociale, având în vedere condițiile meteo nefavorabile.

Administratorul public al Bucureștiului, Lucian Judele, a precizat că, în ultimele 24 de ore, 30 de persoane au fost cazate la Centrul de Asistență Comunitară Filaret, 195 de persoane (43 de femei și 152 de bărbați) au fost cazate în adăpostul din Pallady, iar 22 de persoane au fost primite la ATU Șerban Vodă.

În contextul ninsorilor căzute în ultimele două zile în Capitală, el a făcut apel la cetățeni să doneze încălțăminte bărbătească, în stare bună, pentru cei care au nevoie la adăpostul de pe Calea Șerban Vodă sau în alte locații ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Recomandări

* informați-vă constant despre evoluția vremii urmărind prognozele meteorologice și avertizările emise de autorități;

* evitați deplasările pe distanțe lungi, dacă acestea nu sunt absolut necesare. Viscolul poate afecta vizibilitatea și condițiile de trafic;

* pregătiți-vă vehiculul pentru sezonul rece: lanțuri antiderapante, verificați starea anvelopelor de iarnă, asigurați-vă că aveți la bord o lopată, nisip și rezerve suficiente de combustibil.

În plus, medicii recomandă ca persoanele care ies afară în această perioadă să aibă încălţăminte adecvată şi să evitepe cât posibil zonele unde s-a format gheaţă, vârstnicii fiind cei mai expuşi fracturilor.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel