Cand va faceti proviziile, nu uitati sa treceti pe lista de cumparaturi iaurtul, ouale, nucile, kiwi, orezul, fasolea, pestele, broccoli, cartofii si fructele de padure.
Nutritionistii site-ului medical WebMd au realizat un top al celor mai bune alimente pentru sanatate si au ajuns la concluzia ca aceste legume, fructe si cereale sunt foarte hranitoare (contin o multime de nutrienti), satura repede si nu sunt foarte bogate in calorii.
> Iaurtul. Acesta contine potasiu si proteine, este un bun digestiv si face bine inimii, deoarece are steroli. Aceste substante sunt grasimi cu functii importante, mai ales pentru sistemul hormonal. „Iaurtul este un produs extraordinar, fiind tolerat si de cei care nu suporta lactoza din lapte”, spune Elisa Zied, autor al volumului „Cum sa iti hranesti corect familia”. Nutritionistii va sfatuiesc sa va orientati catre iaurturile imbunatatite cu vitamina D si sa le consumati, de asemenea, ca desert, imbogatindu-le cu fructe. Puteti taia felii de mar, banane si portocale pe care sa le amestecati cu iaurt.
> Ouale. Un ou fiert tare tine de foame pana spre pranz. Este un mic dejun ieftin si usor de preparat. In plus, are si o multime de proteine. Nutritionistii mentioneaza si faptul ca acest aliment contine 12 vitamine si minerale. Mai mult, oul este bogat in colina, o substanta esentiala pentru dezvoltarea creierului si memoriei.
> Nucile. Chiar daca au un continut bogat in grasimi, nu trebuie uitat ca nucile au proteine, fibre, antioxidanti si uleiuri care protejeaza inima. „In cantitati mici, nucile nu va fac rau”, subliniaza nutritionistul Today Show. Proprietati similare au si fisticul, alunele, migdalele, arahidele. Puteti adauga nuci in salate, cereale sau la alte aperitive pe care le serviti in timpul zilei.
> Kiwi. Aceste fructe sunt printre cele mai hranitoare. Mai mult, sunt extrem de bogate in antioxidanti. „Un kiwi pe zi asigura complet necesarul de vitamina C”, spune Elizabeth Ward, specialist in alimentatie. Kiwi sunt o sursa buna de potasiu, fibre, vitamina A si E. In plus, este un excelent laxativ. Poate fi consumat ca atare sau ca desert, in salatele de fructe.
> Orezul. Aliment hranitor si energetic, orezul furnizeaza glucide care se absorb lent in sange, este o sursa de proteine vegetale si contine vitaminele B1 si PP, esentiale in sinteza unor hormoni cum sunt progesteronul si estrogenul. Nu in ultimul rand, aceste vitamine sunt importante pentru sistemul nervos.
> Fasolea. Excelenta pentru mentinerea sanatatii inimii, fasolea contine numeroase fibre insolubile. Acestea ajuta la scaderea colesterolului, la fel de mult precum fibrele solubile. Datorita continutului mare de fibre, fasolea satura repede. Mai poate fi apreciata pentru continutul mare de carbohidrati, magneziu si potasiu. Potrivit nutritionistilor, fasolea poate inlocui cu succes carnea de porc sau de pasare. Trei portii de ciorba de fasole pe saptamana ar fi recomandarea optima.
> Somon. Somonul este o buna sursa de acizi omega 3, cunoscuti pentru efectul lor protector asupra inimii. Doua portii de somon pe saptamana ar fi idealul, insa, daca nu va permiteti, puteti inlocui somonul cu tonul. Somonul este recomandat si datorita continutului mare de fier si proteine. Il puteti consuma dupa ce a fost preparat la cuptor sau pe gratar, precum si in salate.
> Broccoli. Si broccoli satura repede, tot datorita continutului mare de fibre. De asemenea, este o sursa buna de vitamine C, K si A. „Iata ca vitamina A nu se gaseste doar in portocale si legume galbene, ci si in broccoli”, a subliniat Ward. Puteti consuma broccoli crud, la cuptor, pe gratar si chiar frigarui. In supe si in salate este la fel de hranitor.
> Cartofii. Contin vitamina C, potasiu si calciu. Preparati-i la cuptor si serviti-i cu cantitati mici de unt. Daca nu li se adauga sare, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
> Fructele de padure. Murele, fragii si zmeurica sunt pline de antioxidanti si polinutrienti. Sunt extrem de sarace in calorii, dar bogate in fibre si apa. Potolesc repede pofta de dulce.