Sari la conținut

Zece semne de BOALĂ pe care le vezi în OGLINDĂ!

Aspectul părului, al ochilor sau al unghiilor pot spune multe despre starea ta de sănătate. Unele simptome care pot părea banale indică, în unele cazuri, boli de inimă sau de ficat și disfuncții tiroidiene. 

Picioarele umflate sunt o consecință a infecțiilor, entorselor sau a unei tensiuni crescute. Obezitatea, graviditatea și anumite medicamente pot de asemenea să ducă la reținerea apei în extremități. Gleznele inflamate sunt însă și un indiciu al insuficienței cardiace, pentru că inima se chinuie să pompeze sânge în tot corpul, arată specialistul Molly M. Roberts, de la Institutul de Sănătate din San Francisco și președintele Asociației Americane Holistice.

Ochii obosiți și încercănați sunt, de regulă, semnul unei nopți albe, dar dacă v-ați odihnit suficient, ar putea fi vorba despre o alergie cauzată de sare.

Pielea uscată nu prevestește nimic rău dacă ni se trage de la o plimbare în frig sau de la un duș prea fierbinte. Totuși, în alte cazuri este semnul unor probleme serioase de sănătate de la hipotiroidism, până la diabet și tulburări alimentare. Ateroscleroza, adică îngustarea arterelor care duc la inimă, afectează și ea aspectul pielii, în special pe picioare și brațe, a căror piele devine uscată din cauza lipsei de oxigen.,,

În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa , gradul de hidratare, stratul lipidic  , sau să îşi schimbe culoarea .În afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni „grasă”, la fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece,  sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa, etc.
Culoarea pielii şi consistenţa se modifică în boli cardio-vasculare, în unele boli pulmonare, etc. În multe situaţii putem considera piela ca un „termometru” al stării generale a organismului .
Cel mai fecvent însă mâncărimea şi ucsăiunea pielii se datorează unor greşeli de igienă, spălarea prea des cu săpun delipidant sau cu produse uşor abrazive, şi neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient după duş sau baie” explică medicul dermatolog Anca Zbranca-Aghinitei

Pilozitatea în exces este, cu siguranță, jenantă, dar mai grav decât atât, poate ascunde o afecțiune cât se poate de serioasă: sindromul ovarelor polichistice la femei. Peste 70% din cele care au această boală au și hirsutism (păr în exces pe față, piept, stomac, mâini).

Ridurile sunt inevitabile. Totuși, sunt și unul dintre semnele osteoporozei. Studii recente asociază ridurile cu deteriorarea oaselor la femeile care încă nu au atins menopauza.  

Căderea părului este rezultatul stresului, a schimbăruilor hormonale sau a medicației, însă câteva teste de sânge pot scoate la iveală o tiroidă hiperactivă.

Buzele crăpate spun multe despre sănătatea ta, mai ales atunci când uscăciunea apare în colțul gurii. Poate fi vorba despre o infecție sau chiar sindromul Sjögren, o afecțiune a sistemului imunitar.

Petele de piele întunecată nu sunt semn de  murdărie, ci al unei afecțiuni mai puțin cunoscute, “acanthosis nigricans”, comună bolnavilor de diabet, obezilor sau canceroșilor, arată Heather Jones, membră a Asociației de Dermatologie.

acanthosis nigricans

Unghiile fragile, roase și decolorate arată prezența unei afecțiuni de piele, precum psoriazisul sau alopiecia, care duce și la căderea părului.

Când albul ochilor devine galben, bolile ficatului, ca hepatita și ciroza pot fi de vină.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel