Sari la conținut

Zece alimente care mențin creierul în formă și scad la jumătate riscul de Alzheimer

Alzheimer
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Tanar cu Alzheimer

Alimente care mențin creierul în formă. Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, peştele şi uleiul de măsline se numără printre alimentele care înjumătăţesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, încetinind procesul de degenerare a creierului, informează dailymail.co.uk.

O nouă dietă creată de specialiştii în sănătatea creierului poate scădea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialiştii spun că această dietă are efecte benefice chiar şi dacă nu este urmată cu meticulozitate.

Dieta include trei porţii de cereale integrale consumate zilnic, alături de o salată şi o porţie de legume, ulei de măsline şi un pahar cu vin.

Alimente care mențin creierul în formă

Potrivit noului studiu, realizat de cercetătorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict această dietă au prezentat cu 53% mai puţine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o în totalitate au prezentat cu 35% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi.

 Lista celor zece alimente care protejează creierul: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure, leguminoase (fasole, năut etc.), cereale integrale, peşte, pui, ulei de măsline, vin.

De asemenea, topul alimentelor care afectează sănătatea creierului este format din carne roşie, unt şi margarină, brânză, produse de patiserie şi dulciuri, alimente prăjite şi de tip fast-food.

Gustările ar trebui să se bazeze pe nuci şi seminţe, leguminoasele ar trebui servite o dată la două zile, carnea de pui şi fructele de pădure – de cel puţin două ori pe săptămână, iar peştele – cel puţin o dată pe săptămână.

Untul şi margarina nu ar trebui să depăşească o lingură pe zi, brânza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea roşie şi alimentele prăjite/ fast-food – mai puţin de o dată pe săptămână.

Studiul a fost finanţat de National Institute on Aging din SUA.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel