Sari la conținut

Zâmbetul schimbă toată chimia corpului. 5 beneficii nebănuite

Sursă foto: Arhiva personală
Matei Stănculescu, psihoterapeut, explică de ce este important pentru stima de sine și o stare interioară bună să zâmbim:

Când zâmbim, în creierul nostru se eliberează hormonii fericirii. Întregul corp se relaxează, ritmul cardiac se reduce, scade și nivelul stresului și apare o stare de bine aparent fără motiv. În plus, cei care zâmbesc mai mult sunt persoane plăcute și percepute ca prietenoase și de succes. Zâmbește mai des!

În prima zi de vineri din luna octombrie – pe 6 octombrie anul acesta – se sărbătorește Ziua Internațională a zâmbetului, o zi în care putem vedea cât de ușor este să trecem de la tristețe la o stare de bine, doar prin acest simplu gest! Specialiștii spun că el este atât de puternic încât schimbă toată chimia corpului.

Ce se întâmplă când zâmbești

Atunci când suntem triști sau furioși se secretă adrenalină și cortizol, hormoni care ne stresează, pe când fericirea duce la eliberarea de endorfine și serotonină, ce ne aduc o stare de bine și echilibru. Conform studiului realizat anul acesta de CIPRA, platformă de informare înființată pentru a-i sprijini pe români în îmbunătățirea calității vieții, pentru 78% starea de spirit este pe locul 4 în topul factorilor importanți în viață. Ei bine, zâmbetul este o modalitate simplă de a-ți schimba starea în bine!

Matei Stănculescu, psihoterapeut, expert CIPRA, explică de ce este important pentru stima de sine și o stare interioară bună să zâmbim:

„Este un lucru știut că oamenii din jurul nostru își dau seama cum ne simțim în funcție de poziția corpului nostru și de mimica feței. Așadar, este de ajutor să știm cu toții ceea ce s-a descoperit în urma unor studii recente: că nu doar starea noastră determină poziția corpului și mimica feței, ci și viceversa – poziția corpului și mimica feței ne pot influența starea.

Asta înseamnă că atunci când te simți trist, posomorât, o modalitate eficientă de a ieși din starea asta este tocmai să adopți o poziție care să arate contrariul. Zâmbește! Atunci când faci asta, întreaga poziție a corpului tău se schimbă, secreția de cortizol, hormonul stresului, scade, iar cea de testosteron, hormonul puterii, al încrederii, crește.

Astfel, le transmiți interlocutorilor o stare de bine. Iar această stare o transmiți chiar și numai prin intermediul vocii (la orice școală de radio ești învățat cât este de important să zâmbești în timp ce vorbești la microfon), cu atât mai mult prin intermediul trăsăturilor feței.“

Motive pentru a zâmbi

Crezi că nu ai motive să zâmbești? Ei bine zâmbetul poate fi o alegere conștientă, intenționată. Indiferent dacă el este autentic sau nu, acesta poate acționa asupra corpului și minții în foarte multe moduri benefice oferind o stare de bine.

Zâmbetul aduce atât de multe beneficii încât e păcat să nu-l practici în fiecare zi! Noi îți oferim doar câteva.

✓Prelungește viața

Cel mai convingător motiv este că ne poate prelungi viața. Zâmbetul autentic și de lungă durată este asociat cu o viață mai lungă, pentru că oamenii fericiți sunt mai sănătoși. Zâmbetul este ca un medicament pentru sănătate. Este un antidepresiv natural, fără niciun efect advers. Este și motivul pentru care atunci când suntem bolnavi este recomandat să vizionăm comedii.

✓Reduce stresul

Zâmbetul ne ajută să ștergem oboseala de pe chip, pentru că oprește secreția de cortizol, stimulând-o pe cea de serotonină. Când ești stresat încearcă să zâmbești și vei vedea că starea ta se va îmbunătăți. Zâmbetul activează căi neuronale care influențează starea emoțională – ceea ce înseamnă că, prin adoptarea unei expresii faciale fericite, îți poți „păcăli” mintea să intre într-o stare de fericire. Acest efect funcționează indiferent dacă zâmbetul tău este autentic sau nu. Și dacă totuși vrei un motiv, atunci privește o floare, un copil care se joacă sau cerul!

✓Stimulează sistemul imunitar

Cercetările au arătat că atunci când zâmbim funcția imunitară se îmbunătățește pentru că suntem mai relaxați. Dacă ești răcit sau altă afecțiune te-a pus la pat, nu uita de comedii, completează orice tratament cu zâmbete din plin!

✓Scade tensiunea arterială

Tot cercetările au arătat că zâmbetul reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială. Poți face și tu acest experiment dacă ai la îndemână un tensiometru. Măsoară tensiunea când ești agitat sau nervos, apoi zâmbește pentru 1-2 minute (rememorând ceva plăcut) și măsoară din nou. Observi diferența?

✓Zâmbetul te face mai atractiv

Cei care zâmbesc sunt mai atractivi și par mai tineri! Mușchii care sunt puși la treabă odată cu zâmbetul mențin fața mai tonică, respectiv mai tânără. În loc de un lifting poți practica zâmbetul în fiecare zi!

Atenție, e contagios!

Se spune că un zâmbet generos poate schimba lumina dintr-o cameră. El ne poate schimba starea de spirit, dar în același timp și pe cea a celorlalți pentru că e molipsitor. Științific se explică prin acțiunea neuronilor oglindă, respectiv creierul percepe și preia automat expresiile faciale ale persoanelor din fața noastră. Fii atent de câte ori cel cu care vorbeai a dus mâna la față, frunte sau bărbie și tu ai făcut același lucru! Așa se poate întâmpla și cu zâmbetul, se copiază!

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel