Categories: Expertul zilei

Zahărul și cariile dentare

 Caria dentară este o boală a dinților care apare ca urmare a demineralizării smalțului, stratul exterior al dinților.

Zaharurile din alimente și băuturi au un rol major în dezvoltarea cariilor dentare. Bacteriile din interiorul plăcii bacteriene folosesc zahărul ca energie și eliberează acid ca produs rezidual, ce dizolvă treptat smalțul.

Cum se dezvoltă cariile?

 Dintre sutele de bacterii care există în cavitatea bucală, mare parte dintre ele sunt benefice pentru menținerea sănătății orale, dar cu toate acestea, anumite bacterii dăunătoare se hrănesc cu zaharurile din alimentele pe care le consumăm. Studiile au arătat că unele dintre bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală produc acid ori de câte ori întâlnesc și digeră zahăr.

Ciclul repetat de atacuri acide asupra dinților provoacă demineralizarea smalțului, ducând la apariția proceselor carioase. Fără tratament, cariile pot evolua, provocând durere, infecție și posibilă pierdere a dinților.

Cum contribuie zahărul la cariile dentare?

Cele două tipuri distructive de bacterii găsite în gură sunt Streptococcusmutans și Streptococcussobrinus.  Ambele tipuri de bacterii se hrănesc cu zahăr și formează placa bacteriană, care neîndepărtată cauzează gingivită și boli parodontale. Aceste boli parodontale pot duce la retracții gingivale și distrugerea țesuturilor de susținere.

Ar trebui să consumăm cu moderație alimente bogate în zahăr și băuturi dulci, deoarece gustarea frecventă a lor crește timpul de expunere a dinților la efectele acizilor, ducând la carii dentare.

Cine este expus riscului de carie?

 Toate persoanele sunt expuse riscului de carie, dar copiii și adolescenții sunt cei mai predispuși. Cariile dentare reprezintă cea mai frecventă cauză a pierderii dinților la tineri. Placa bacteriană se acumulează pe dinți și dacă nu este îndepărtată eficient, apar cariile dentare. Persoanele care consumă în mod regulat zahăr au un risc mai mare de a dezvolta carii dentare, mai ales dacă alimentele pe care le consumă sunt lipicioase sau sunt consumate între orele de masă. Gustările care conțin zaharuri și băuturile îndulcite cu zaharuri au efecte deosebit de negative asupra dinților. Persoanele care fumează și consumă alcool sunt, de asemenea, mai expuse riscului.

Modalități de a proteja dinții de efectele zahărului

Limitarea consumului de zahăr, prin a mânca mai puține dulciuri și mai multe fructe și legume bogate în fibre, poate aduce beneficii sănătății în numeroase moduri. Câteva schimbări simple pe parcursul zilei pot ajuta semnificativ încetinirea demineralizării.

Mestecarea unei gume de mestecat fără zahăr după ce ați terminat de mâncat, nu numai că ajută la îndepărtarea particulelor de alimente, dar stimulează și fluxul de salivă, care conține minerale esențiale ce ajută la remineralizarea dinților.

Beți apă! La fel ca guma de mestecat fără zahăr, apa ajută la spălarea resturilor de mâncare și la combaterea uscăciunii gurii.

Spălați-vă bine pe dinți de două ori pe zi, folosiți ața dentară și apa de gură!

Mergeți la controale regulate la medicul stomatolog pentru a preveni apariția proceselor carioase, prin curățare profesională -detartraj și periaj profesional.

 

 

 

Bibliografie

MedlinePlus, 2014. “DentalCavities ” http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001055.htm

ScientificAdvisoryCommittee on Nutrition. 2014. “DraftCarbohydratesandHealth Report”

Bader JD, Rozier G, Harris R, et al. 2004. Dentalcariesprevention: The physician’s role in child oral healthsystematicevidencereview [internet]. Rockville, Md. Agency for HealthcareResearchand Quality (US).

NHS Choices, 2014. “ToothDecay,” http://www.nhs.uk/conditions/dental-decay/Pages/Introduction.aspx.

 

Recent Posts

Lista bolilor posibile care se pot ascunde în spatele unui un fir de păr în barbă sau mustața la femei

Hirsutismul este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului de tip masculin la femei,…

53 de minute ago

8 din 10 români iau decizia de a consuma suplimente alimentare în urma recomandării medicului sau farmacistului, iar 5 din 10 se informează online

94% dintre români au consumat în ultimele 12 luni vitamine, minerale și suplimente alimentare, dintre…

o oră ago

Premiul Nobel pentru Medicină 2024

Premiul Nobel pentru Medicină dă startul decernării premiilor din acest an la 7 octombrie 2024,…

2 ore ago

Anghel Damian și Lia Bugnar, din nou împreună – Cuplu de succes care a generat audiențe record

Anghel Damian și Lia Bugnar revin împreună pe micile ecrane cu un nou proiect intitulat…

2 ore ago

Citeste si: