Categories: Ştiri sănătate

După ce s-a spus că este cel mai nociv aliment, cercetătorii dezvăluie acum că zahărul nu provoacă diabet, boli de inimă sau cancer

Cercetătorii susțin că zahărul nu ne îmbolnăvește și nu este atât de nociv precum ni s-a spus până acum. Cel puțin, nu cel adăugat în cafea sau ceai. 

Cercetători din Danemarca și Țările de Jos au analizat date din Studiul longitudinal Copenhaga privind bărbații pentru a vedea dacă adăugarea zahărului în cafea sau ceai ar putea influența rezultatele de sănătate. Experții au examinat incidența diabetului, decesele cauzate de boli de inimă sau cancer și mortalitatea generală.

Cercetătorii au descoperit că adăugarea zahărului în cafea sau ceai nu prezintă riscuri semnificative suplimentare pentru sănătate.

Excesul de zahăr în dieta unei persoane poate duce însă la probleme de sănătate, inclusiv carii dentare, obezitate și boli de inimă.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca bărbații să nu consume mai mult de 9 lingurițe de zahăr adăugat pe zi și femeile să nu consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, dar mulți oameni depășesc adesea aceste limite.

Cum o doză de suc conține mai mult decât aportul zilnic maxim recomandat de zahăr atât  pentru bărbați, cât și femei, este ușor să depășești cantitatea zilnică recomandată.

Recent, o echipă de cercetători din instituții din Danemarca, Țările de Jos și Regatul Unit s-a întrebat dacă adăugarea zahărului la ceașca zilnică de cafea sau ceai este la fel de dăunătoare pentru sănătate cum se presupune în mod obișnuit.

Analizând datele din Studiul Copenhaga privind bărbații, oamenii de știință nu au descoperit un risc crescut de mortalitate generală, diabet sau decese atribuite cancerului sau bolilor de inimă la bărbații care au adăugat zahăr la cafea sau ceai.

Rezultatele studiului apar în PLOS ONE.

Participanții: bărbați între 40 și 59 de ani

Studiul Copenhaga privind bărbații a început în anii 1970 și s-a concentrat pe bărbații danezi cu vârste între 40 și 59 de ani la începutul studiului.

Parte a evaluării inițiale a inclus analiza sănătății inimii și plămânilor bărbaților, precum și completarea chestionarelor despre stilul lor de viață.

În timpul uneia dintre consultațiile de urmărire, medicii au măsurat tensiunea arterială, înălțimea și greutatea participanților. Unul dintre chestionarele completate de participanți la acea vreme a investigat obiceiruile privind consumul de cafea și ceai și dacă adaugă zahăr acestor băuturi.

Dintre datele disponibile pentru Studiul Copenhaga privind bărbații, cercetătorii din noul studiu au analizat datele a 2.923 de bărbați care îndeplineau criteriile de includere.

Niciunul dintre bărbații incluși nu aveau istoric de boli de inimă, cancer sau diabet de tip 2 atunci când s-au alăturat studiului. În plus, cercetătorii au inclus doar bărbați care au indicat că beau cafea sau ceai.

Cercetătorii au avut acces la fișele medicale, fie pentru bărbații în viață, fie pentru cei decedați, pentru 99% din participanți.

Când oamenii de știință au început analiza, au împărțit participanții în grupuri: cei care adăugau zahăr în cafea și ceai și  cei care consumau aceste băuturi fără zahăr și au calculat riscul de mortalitate generală, decese cauzate de boli de inimă, decese cauzate de cancer și diabet de tip 2 pentru fiecare grup.

Cantitățile mici de zahăr adăugat sunt probabil sigure

Cercetătorii nu au întrebat participanții cât zahăr adaugă în cafea sau ceai, dar au presupus că este o cantitate mică. În ansamblu, nu au găsit un risc semnificativ pentru probleme de sănătate în rândul persoanelor din grupul cu zahăr în comparație cu grupul „fără zahăr”.

Rata de deces în grupul celor care adăugau zahăr în cafea și ceai a fost de 89,9%, iar rata de deces în grupul „fără zahăr” a fost de 87,5%. În timp, nu a existat o asociere statistic semnificativă între utilizarea zahărului în cafea și ceai și mortalitatea generală.

În ceea ce privește mortalitatea cauzată de boli de inimă, grupul cu zahăr a avut, de asemenea, o rată puțin mai mare, dar comparabilă. Rata grupului cu zahăr a fost de 38,2%, în timp ce rata grupului „fără zahăr” a fost de 35,3%.

Când cercetătorii au analizat incidența diabetului de tip 2, au observat că grupul „fără zahăr” a avut o rată puțin mai mare de dezvoltare a bolii decât grupul cu zahăr. Din nou, nu a existat o diferență statistică pentru asocierea dintre cele două grupuri în timp.

Rata de 8,1% a grupului cu zahăr în ceea ce privește dezvoltarea diabetului a fost comparabilă cu rata grupului „fără zahăr”, care a avut o rată de 9,9%.

„Descoperirile importante ale acestui studiu au fost că, atunci când s-au corectat factorii de confuzie importanți, nu a existat o asociere statistic semnificativă între utilizarea zahărului în cafea și ceai și mortalitatea generală, mortalitatea cardiovasculară, mortalitatea din cancer sau diabetul zaharat”, au scris autorii.

Băuturi  făcute acasă versus băuturi cumpărate

Dr. Sarah Stombaugh, medic specialist în medicina de familie și diplomată a American Board of Obesity Medicine, care nu a fost implicată în această cercetare, a explicat, pentru Medical News Today:

„Este interesant să vedem că acest studiu nu a găsit o corelație între utilizarea zahărului în cafea și ceai și mortalitatea prin boli de inimă, cancer sau diabet de tip 2. Vestea bună este că acest studiu demonstrează că adăugarea cantităților mici de zahăr la dieta noastră poate fi făcută fără riscuri grave”.

Dr. Stombaugh a subliniat faptul că studiul se concentrează pe adăugarea de zahăr la ceai sau cafea preparate acasă și conținutul de zahăr al acestor băuturi făcute în casă poate varia semnificativ de cel al celor cumpărate în restaurante sau cafenele.

„Când o persoană adaugă zahăr acasă, este probabil să adauge mai puțin zahăr decât s-ar găsi în băuturile cu cafea aromată de la cafeneaua preferată. Există 4 grame într-o linguriță de zahăr; majoritatea oamenilor vor adăuga o linguriță sau două de zahăr la cafea sau ceai”, a explicat dr. Stombaugh. „Pe de altă parte, multe băuturi pe bază de cafea aromată au peste 30 de grame de zahăr, iar un latte cu dovleac la Starbucks conține 50 de grame de zahăr.”

Nutriționistul-dietetician înregistrat Kelsey Cost a subliniat, de asemenea, importanța faptului că studiul analizează ceaiul și cafeaua făcute acasă. Ea nu a fost implicată în cercetarea originală.

„Este esențial să clarificăm că doza obișnuită de zahăr adăugată la ceai sau cafea făcută acasă – în jur de 5 grame – este mult mai mică decât conținutul de zahăr din majoritatea băuturilor pregătite comercial. Studiul se concentrează pe ceaiul tradițional și cafeaua neagră filtrată, care au în mod obișnuit cantități mici de zahăr adăugat, excluzând astfel impactul mai semnificativ asupra sănătății al variantelor moderne de băuturi mai dulci”, a spus Costa.

Cu toate acestea, Costa a observat un punct slab al studiului.

„Studiul oferă rezultate robuste datorită duratei sale de 32 de ani, dimensiunii mari a eșantionului și urmăririi aproape complete”, a menționat Costa. „Cu toate acestea, este limitat de dependența de datele raportate de participanți și de asumarea unei cantități stabile de zahăr consumat în timp, ceea ce nu reflectă neapărat realitatea.”

Ea a mai subliniat că descoperirile studiului, care s-au bazat pe bărbații danezi, ar putea să nu se aplice altor populații.

„Posibilitatea utilizării reduse a zahărului în timp, schimbările de statut socio-economic și efectul zahărului din ceai sau cafea asupra altor alegeri alimentare necesită o cercetare suplimentară”, a adăugat ea.

Verificați eticheta băuturilor

Este important să monitorizați informațiile nutriționale atunci când consumați alimente sau băuturi. Adesea, pot exista cantități adăugate de zahăr în produsele alimentare pe care oamenii s-ar putea să nu le aștepte.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă că zahărul adăugat ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din aportul caloric al unei persoane și cantitățile consumate în prezent pun sănătatea oamenilor în pericol.

Deși evitarea zahărului adăugat este ideală, există surse de zahăr care sunt mai sănătoase decât altele.

Dacă cineva dorește să-și satisfacă pofta de dulce, ar trebui să se concentreze pe fructe. Deși zahărul din fructe poate crește nivelurile de zahăr din sânge, ele pot aduce totuși beneficii nutriționale care nu sunt asociate cu băuturile sau gustările dulci.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: