Categories: Stil de viaţă

ZACUSCA, ”borcanul cu sănătate” din cămară? Experții dau verdictul

Zacuscă este o mâncare de legume foarte populară în România. Nutriționiștii o recomandă în diete, pentru că nu conține multe calorii, dar Potrivit experților, vinetele au fost folosite pentru a ține sub control diabetul. Aceste legume sunt surse bune de vitamine, cu un conținut scăzut de glucide.

ZACUSCA, ”borcanul cu sănătate” din cămară?

Dar, potrivit medicului bnutriționist Mihaela Bilic, cei care țin la dietă trebuie să fie atenți pentru că poate deveni o bombă calorică.

„Poate deveni o bombă calorică dacă este “fiartă” în ulei. Este greu de digerat dacă ceapa este prăjită/ bine rumenită, în loc să fie fiartă înăbușit”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

„4-5 lingurițe, cât să acopere suprafața unei felii de pâine

Medicul nutritionist mai spune care este porția corectă. „4-5 lingurițe, cât să acopere suprafața unei felii de pâine, sau folosită ca “sos” pentru bastonașe de legume (țelină, morcov etc). În cazul în care țineți dietă fără carbohidrați, mâncați zacuscă pe felii de ardei gras sau de castravete”, a conchis Mihaela Bilic.

Totuși, cum să faci o zacuscă mai dietetică?

Rețetele clasice menționează cantități destul de mari de ulei pentru zacuscă. Se folosesc 750 ml de ulei la 3 kg de vinete și 1 kg de ceapă. Cu toate acestea, poți reduce cantitatea de ulei la jumătate și poți suplini cu bulion de roșii mai consisent.

Este foarte important să nu prăjești aceste legume pentru a face zacusca, ci să le coci pe grătar, în mod tradițional. Sunt multe gospodine care folosesc gogoșarii cruzi și îi prăjesc odată cu ceapa. Dar zacusca nu va fi la fel de gustoasă și de bună, iar riscul să fermenteze în borcane este mare.

De ce este sănătoasă zacusca de vinete

Zacusca de pregătește din vinete și gogoșari copți pe grătar sau la jar. Indiferent ce metodă de gătire alegi, vinetele și ardeii păstrează o bună parte din substanțele nutritive sănătoase. Ele conțin o cantitate mare de fibre, la care se mai adaugă și cele din ceapă.

Pe de altă parte, substanțele amărui din vinete și gogoșari stimulează digestia și circulația și previn absorbția de colesterol rău. Cele două legume au un conținut mare de apă, și procente semnificative de potasiu, magneziu, vitamina A și vitamina C, care nu se distrug în totalitate la copt, potrivit exquis.ro.

Recent Posts

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

8 minute ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

28 de minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

47 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

o oră ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

2 ore ago

Citeste si: