Din cuprinsul articolului
Zacuscă este o mâncare de legume foarte populară în România. Nutriționiștii o recomandă în diete, pentru că nu conține multe calorii, dar Potrivit experților, vinetele au fost folosite pentru a ține sub control diabetul. Aceste legume sunt surse bune de vitamine, cu un conținut scăzut de glucide.
Dar, potrivit medicului bnutriționist Mihaela Bilic, cei care țin la dietă trebuie să fie atenți pentru că poate deveni o bombă calorică.
„Poate deveni o bombă calorică dacă este “fiartă” în ulei. Este greu de digerat dacă ceapa este prăjită/ bine rumenită, în loc să fie fiartă înăbușit”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Medicul nutritionist mai spune care este porția corectă. „4-5 lingurițe, cât să acopere suprafața unei felii de pâine, sau folosită ca “sos” pentru bastonașe de legume (țelină, morcov etc). În cazul în care țineți dietă fără carbohidrați, mâncați zacuscă pe felii de ardei gras sau de castravete”, a conchis Mihaela Bilic.
Totuși, cum să faci o zacuscă mai dietetică?
Rețetele clasice menționează cantități destul de mari de ulei pentru zacuscă. Se folosesc 750 ml de ulei la 3 kg de vinete și 1 kg de ceapă. Cu toate acestea, poți reduce cantitatea de ulei la jumătate și poți suplini cu bulion de roșii mai consisent.
Este foarte important să nu prăjești aceste legume pentru a face zacusca, ci să le coci pe grătar, în mod tradițional. Sunt multe gospodine care folosesc gogoșarii cruzi și îi prăjesc odată cu ceapa. Dar zacusca nu va fi la fel de gustoasă și de bună, iar riscul să fermenteze în borcane este mare.
Zacusca de pregătește din vinete și gogoșari copți pe grătar sau la jar. Indiferent ce metodă de gătire alegi, vinetele și ardeii păstrează o bună parte din substanțele nutritive sănătoase. Ele conțin o cantitate mare de fibre, la care se mai adaugă și cele din ceapă.
Pe de altă parte, substanțele amărui din vinete și gogoșari stimulează digestia și circulația și previn absorbția de colesterol rău. Cele două legume au un conținut mare de apă, și procente semnificative de potasiu, magneziu, vitamina A și vitamina C, care nu se distrug în totalitate la copt, potrivit exquis.ro.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…