Categories: Expertul zilei

Valeriu Gheorghiță răspunde la cele mai întrebate aspecte legate de Omicron

Pe 24 noiembrie 2021, oamenii de știință din Africa de Sud au raportat o nouă variantă de coronavirus cu un număr mai mare de mutații decât au fost găsite în alte variante. Două zile mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că noua variantă, numită Omicron, este o variantă de îngrijorare (VOC).

Toți virușii suferă mutații, iar coronavirusul SARS-CoV-2 a continuat să sufere mutații de când a apărut la sfârșitul anului 2019. O mutație este o modificare a codului genetic al unui virus, iar un virus mutant este cunoscut ca o variantă.

Unele variante de coronavirus se răspândesc mai ușor decât altele, ceea ce poate duce la creșterea ratei de infecție. O creștere a infecțiilor poate pune o presiune suplimentară asupra resurselor de asistență medicală, ceea ce poate duce la mai multe spitalizări și decese.

Experții cred că există cel puțin 50 de mutații pe noua variantă, cu 32 de mutații pe proteina spike, partea virusului care intră în celulele umane. Oamenii de știință au spus că mutații similare observate în alte variante au fost asociate cu o transmitere mai mare și o șansă mai mare de a scăpa de apărarea imunitară a organismului, în comparație cu tulpina originală a virusului.

Mutațiile sunt identificate prin litere și numere, cum ar fi D614G – ceea ce înseamnă că un aminoacid s-a schimbat de la un D (aspartat) la un G (glicină) la poziția numărul 614 a proteinelor virale.

1. Varianta Omicron este mai agresivă?

”În acest moment nu avem date care să sugereze că varianta Omicron este mai agresivă, dimpotrivă. Avem date care ne arată că, până la acest moment, majoritatea cazurilor au fost ușoare sau cazuri asimptomatice, dar au apărut la persoane care fie erau vaccinate, fie aveau istoric de trecere prin boală.

Acest lucru ne confirmă două lucruri, și anume că persoanele care au istoric de trecere prin boală sau sunt vaccinate sunt mai bine protejate în fața formelor severe de boală, chiar dacă vorbim de varianta Omicron, și faptul că această variantă are capacitatea de a scăpa de sub protecția pe care anticorpii o oferă. (…) Faptul că întâlnim aceste infecții la persoane vaccinate sau cu trecere prin boală sugerează capacitatea ei de a scăpa de sub acțiunea protectoare a răspunsului imun.

Cazurile confirmate cu varianta Omicron sunt, în general, la persoane tinere, care în mod natural nu dezvoltă forme severe. Tocmai de aceea nu putem să tragem în acest moment o concluzie”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

2. Varianta Omicron este mai transmisibilă?

”Datele actuale arată că această variantă este înalt transmisibilă. Este cel puțin la fel de transmisibilă ca varianta Delta, iar acest lucru se bazează pe faptul că, în Africa de Sud, această variantă Omicron a rezultat o creștere rapidă, tinde să înlocuiască din circulație varianta Delta (…) și mai arată și posibilitatea ca ea să dea infecții doar la persoanele vaccinate sau cu trecere prin boală.

În Africa de SUd, peste 60% din persoane au anticorpi ca urmare a trecerii prin boală. Este o țară cu o rată mică de vaccinare, în jur de 25% au schema de vaccinare completă, ceea ce ne demonstrează o transmisibilitate foarte crescută. Chiar dacă nu va avea o virulență mai mare, o transmisibilitate crescută va fi asociată cu un număr important de cazuri grave și avem deja lecția variantei Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

3. Vaccinurile actuale mai protejează în cazul infecției cu varianta Omicron?

”Noi avem o experiență în momentul de față, cu varianta Delta a SARS-CoV-2, care este tot o variantă originară din Africa de Sud, care are cea mai crescută capacitate de a evada răspunsului imun și anume activitatea neutralizantă a anticorpilor este de cel puțin 7 ori mai redusă față de cea a variantei inițiale, pe când varianta Delta are capacitatea de 2,8 ori de reducere a activității neutralizante a anticorpilor.

În cazul acesta, vedem că vaccinurile își mențin eficiența față de formele severe și la același lucru ne așteptăm și în cazul de față. Chiar dacă evadează răspunsului imun, sunt indicii suficiente care spun că probabil va fi o protecție crescută față de formele grave de îmbolnăvire”, a declarat Gheorghiță la Antena 3.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

1 minut ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

21 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

41 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: