Vulnerabilitatea vârstnicilor la escrocherii financiare ar putea fi un semn precoce al Alzheimer. STUDIU

Modificările creierului care semnalează boala Alzheimer chiar înainte de apariția simptomelor sunt legate de o vulnerabilitate crescută la escrocherii financiare, arată un nou studiu.

Escrocii fără scrupule pot contacta persoanele în vârstă prin telefon sau e-mail cu diverse înșelăciuni care, în unele cazuri, le pot sustrage economiile pentru pensii. În multe cazuri, demența cu debut precoce i-a făcut pe acești vârstnici mai vulnerabili.

„Evaluarea vulnerabilității financiare la adulții în vârstă ar putea ajuta la identificarea celor care se află în stadiile incipiente ale tulburărilor cognitive ușoare sau demenței, inclusiv boala Alzheimer”, a spus autorul principal al studiului, Duke Han, profesor de psihologie și medicină de familie la Universitatea din California de Sud (USC) din Los Angeles.

Semn precoce de Alzheimer la bătrânii vulnerabili financiar

Echipa USC a efectuat două tipuri de teste într-un grup de 97 de persoane cu vârsta peste 50 de ani. Niciunul nu a avut semne evidente de tulburări cognitive când s-au alăturat studiului.

Într-un test, toți participanții au fost supuși RMN-urilor de mare putere pentru a examina grosimea unei zone a creierului numită cortexul entorinal. Această regiune ajută la stimularea comunicării între hipocamp (un centru de învățare și memorie) și cortexul prefrontal medial, care reglează emoția, motivația și alte funcții cognitive.

Cercetările anterioare au arătat că boala Alzheimer pre-simptomatică se manifestă adesea ca o „subțiere” a cortexului entorinal, care progresează pe măsură ce boala devine mai evidentă.

Toți cei 97 de participanți au susținut, de asemenea, un test de măsurare a scorului lor la Scala de vulnerabilitate percepută de exploatare financiară (PFVS), o modalitate standard de a evalua probabilitatea unei persoane de a se implica în escrocherii sau alte probleme financiare.

Rezultatele studiului, publicat în Cerebral Cortex, au arătat că oamenii care au obținut scoruri scăzute la PFVS au avut tendința de a avea un cortex entorinal mai subțire decât cei care au făcut bine. Această constatare a fost valabilă în special pentru persoanele în vârstă de 70 de ani și mai mult.

El a subliniat că studiul a fost conceput doar pentru a căuta asocieri – nu a putut dovedi că modificările cortexului entorrinal au dus la vulnerabilitate la escrocherii.

Cu toate acestea, având în vedere că o subțiere a cortexului entorinal are loc adesea înainte ca Alzheimer să devină simptomatică, testul de vulnerabilitate înșelătorie financiară ar putea fi un nou mijloc de a depista boala devreme.

Evaluarea riscului financiar al unei persoane „ar putea deveni parte dintr-un profil de risc mai larg” pentru boala Alzheimer, a spus Han într-un comunicat de presă al universității.

Recent Posts

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

9 minute ago

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

38 de minute ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

o oră ago

Poți suferi un AVC dacă faci această greșeală când te speli pe cap, atenționează un medic

Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…

2 ore ago

Tehnici simple de respirație pentru calmarea minții. Cum să le integrezi în rutina zilnică

Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…

2 ore ago

Ce sunt visele lucide și care sunt cele mai bune tehnici pentru a-ți controla visele

Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…

3 ore ago

Citeste si: