43% dintre români suferă de hipertensiune arterială în diverse stadii şi în general, până la vârsta de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvoltă această patologie.
De multe ori, hipertensiunea este o boală tăcută şi cu atât mai periculoasă, deoarece complicaţiile care apar sunt extreme de grave: infarct miocardic, accident vascular, fisurarea pereţilor aortei.
Cercetătorii de la Univeristatea din Edinburg au descoperit că un gest simplu poate rezolva problema hipertensiunii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, doar 20 de minute de stat la soare scade tensiunea arterială. Motivul: razele UV stimulează eliminarea azotului în sânge şi relaxează vasele de sânge.
Experţii avertizează însă că nu trebuie să exageraţi cu statul în soare deoarece expunerea prelungită la razele UV este cel mai important factor de risc al cacerului de piele.
În timpul cercetării, dermatologii au studiat presiunea arterială a 24 de voluntari care, mai întâi, au expuşi la radiaţii UV stând 20 de minute sub lămpi cu infraroşu. Ulterior, într-o a doua parte a studiului, voluntarii au fost aşezaţi iar sub lămpi, doar că de data aceasta ei erau expuşi doar la căldură, razele UV fiind blocate.
Rezultatele au arătat că, după expunerea la radiaţii UV, presiunea arterială a participanţilor a scăzut timp de o oră. În schimb, acest fenomen nu s-a observat şi atunci când participanţii au fost expuşi doar la căldură, lucru care sugerează că efectul benefic asupra sănătăţii a fost redat de razele UV.
De asemenea, în ambele cazuri, nivelul de vitamina D a rămas acelaşi în timpul ambelor sesiuni.
„Suspectăm că beneficiile aduse de soare asupra sănătăţii inimii cântăresc mai greu decât riscul de a dezvolta cancer de piele. Munca noastră ar putea explica de ce suplimentele de vitamina D nu pot compensa singure lipsa de expunere la soare”, a explicat dr. Richard Weller.