Din cuprinsul articolului
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru săptămâna viitoare, care indică o perioadă de instabilitate atmosferică extinsă în mai multe regiuni ale țării.
Potrivit raportului, în primele zile se așteaptă averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, Muntenia și sud-estul Transilvaniei. În aceste regiuni, cantitățile de apă vor fi semnificative, cuprinse între 20 și 50 l/mp.
În București, prognoza pentru aceeași perioadă anunță ploi abundente, cu acumulări de apă între 15 și 25 l/mp. Vântul va sufla moderat, iar temperatura minimă va coborî până la 14 grade Celsius.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben pentru intervalul 6 octombrie, ora 10:00 – 7 octombrie, ora 08:00, valabilă în mai multe regiuni ale țării. Zonele vizate includ Dobrogea, nordul și nord-estul Munteniei, vestul, centrul și sudul Moldovei, precum și sud-estul extrem al Transilvaniei.
În intervalul menționat, sunt prognozate averse însemnate cantitativ, care local vor cumula între 20 și 30 de litri pe metru pătrat, iar în anumite zone izolate, precipitațiile pot depăși 35-40 de litri pe metru pătrat. Ploile vor avea caracter torențial, fiind posibile și descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Aversele vor afecta în special Dobrogea, nordul și nord-estul Munteniei, vestul, centrul și sudul Moldovei, precum și sud-estul extrem al Transilvaniei. ANM avertizează că aceste fenomene meteo pot provoca dificultăți în trafic și disconfort în zonele expuse.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe litoral și în vestul Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 grade în Dealurile de Vest și 24 de grade în Muntenia și Dobrogea, iar cele minime vor varia între 5 și 15 grade. În zonele joase, izolat, se va forma ceață.
În București, vremea se va răci ușor, cerul va fi noros, iar temporar vor apărea averse. Vântul va sufla slab și moderat, iar temperaturile maxime vor ajunge la 22-23 de grade, cu minime între 10 și 12 grade.
Luni, vremea va începe să se stabilizeze ușor, însă valorile termice se vor menține aproape de mediile normale pentru această perioadă a anului. În nord, centru, est și sud-est, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, și se vor semnala averse locale. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în sud și în zonele montane.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 și 24 de grade Celsius, iar cele minime între 3 și 14 grade, cu valori mai scăzute, spre 0 grade, în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiții de brumă.
Pentru București, vremea va fi apropiată de normalul termic al datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei, însă șansele de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va atinge 22 de grade Celsius, iar cea minimă va coborî la 6-9 grade.
Marți, vremea va fi frumoasă și se va încălzi treptat în toată țara. Cerul va fi variabil, predominant senin în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor situa între 18 și 26 de grade Celsius, iar minimele vor varia între 5 și 15 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi și condiții de brumă.
În București, vremea va deveni plăcută, cu temperaturi în creștere. Cerul va fi mai mult senin pe timpul zilei și variabil noaptea. Vântul va sufla slab, iar temperaturile maxime vor urca până la 23-24 de grade, cu minime între 7 și 10 grade. Există posibilitatea de ceață în orele dimineții.
Miercuri, vremea va fi schimbătoare. Cerul va prezenta înnorări temporare și va aduce averse în jumătatea de vest a țării pe parcursul zilei și în cea de est seara și noaptea. Vor fi posibile descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile maxime vor varia între 19 și 26 de grade Celsius, iar cele minime între 6 și 17 grade. Dimineața și noaptea, în zonele joase, izolat, va apărea ceața.
În București, vremea va deveni caldă pentru această dată, cu o maximă de 24-25 de grade și o minimă între 10 și 13 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară și noaptea, când sunt posibile averse slabe. Vântul va sufla slab până la moderat, iar dimineața există condiții de ceață.
Meteorologii avertizează că, deși ploile vor fi mai puțin frecvente după 8 octombrie, este posibil ca în anumite regiuni să mai apară averse izolate. Vremea va deveni mai caldă, temperaturile maxime urmând să urce până la 26 de grade Celsius în unele zone.
Acest episod de ploi și vreme instabilă ridică îngrijorări cu privire la posibile inundații locale, mai ales în regiunile unde cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…