Din cuprinsul articolului
Cu toate că toată populația dorea o răcire a vremii și eventual o ploaie care să salveze câteva culturi, informațiile meteorologilor nu sunt deloc pozitive. Canicula continuă și miercuri, 26 iunie, cu temperaturi din nou ridicate.
În plus, ANM a lansat și o avertizare adresată cetățenilor: 3 fenomene meteo vor lovi România în zilele următoare. Așadar, de miercuri, 26 iunie, țara noastră va fi lovită de un nou val de praf saharian. În același timp, se vor înregistra și temperaturi caniculare, ceea ce complică și mai mult lucrurile, urmând ca în mai multe județe ale țării să fie instituit și un cod galben de furtuni.
Vremea o ia razna! 3 fenomene extreme lovesc simultan România. În cursul zilei de joi, depunerile de praf saharian vor putea fi observate în jumătatea de vest a țării, în intervalele în care va ploua. Prin urmare, vremea o ia razna.
„În perioada 26 iunie ora 3 – 27 iunie ora 21, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, este anunțul meteorologilor de la ANM.
Prognoza ANM valabilă pentru miercuri, 26 iunie
Canicula se va menține în jumătatea de sud a Olteniei și Munteniei și se va prelungi în Banat, acolo unde disconfortul va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va ajunge la pragul critic de 80 de unități și va fi arzător. Maximele, peste cele normale pentru această dată, se vor situa în general la 34…35 de grade, apoi noaptea va fi una tropicală, cu minime în jur de 20 de grade.
În celelalte regiuni va fi vreme caldă, cu maxime între 28 și 33 de grade, puțin mai coborâte pe litoral și în Deltă, în jur de 25…26 de grade, iar cele minime între 10 și 21 de grade.
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice, în sud-vestul Olteniei, în Banat, local în Crișana și pe alocuri în Transilvania și Maramureș. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și izolat de peste 30 l/mp, scrie News18.