Categories: Stil de viaţă

Vrei să uiți de dinții galbeni? Metoda care îți poate readuce zâmbetul perfect

Zâmbetul perfect există! Românii vor să-şi recapete zâmbetul. Sunt studii care arată că, dintre trăsăturile faciale, zâmbetul este remarcat într-o  mai mare măsură, iar estetica dentară este instrumentul prin care putem recrea această estetică facială.

Liliana Pîrcălabu

Tinerețea și frumuseţea sunt  prezente peste tot, iar oamenii vor căuta soluții și ajutor pentru a avea o imagine perfectă.

Astfel, tot mai mulţi pacienţi trec pragul cabinetelor de stomatologie nu doar din cauza durerilor, ci  şi pentru a avea o datură perfectă.

Despre albirea dinţilor şi procedeele de tratament chimic de corectare a discromiei am cerut o opinie avizată, iar doamna doctor Cornelia Bucşa ne-a oferit o bună oportunitate.

O primă constatare ar fi că, într-adevăr, interesul pacienţilor pentru latura estetică a stomatologiei restructurative a crescut, în condiţiile în care medicina dentară a realizat în ultimul deceniu progrese remarcabile. O a doua constatare ar fi că, paradoxal, suntem în acelaşi timp certaţi cu pasta de dinţi. Statisticile arată că folosim un singur tub pe an…

Vrem ceva frumos,  dar albirea este,  până la urmă, o tehnică de tratament

Albirea nu se face de capul nostru. Vizita la cabinetul medical este indispensabilă. Aflăm, astfel, că există  nişte paşi obligatorii  care trebuie respectaţi.

Igienizarea profesională este etapa obligatorie prin care trebuie să treacă orice pacient care  prezintă modificări de  culoare dentară şi doreşte o albire a dinţilor. Scopul este acela de a îndepărta depozitele de  placă și tartru. Atât detartrajul, cât şi periajul profesional sunt metode eficiente, pentru că îndepărtează ceea ce nu poate pacientul prin simplul periaj.

Acolo unde avem tartru nu putem vorbi de o albire eficientă

De altfel, detartrajul ar trebui realizat de două ori pe an. Când faci detartraj faci și periaj, scapi de pete, de tartrul galben, de cel interdentar, scoţi tot ce se află  între dinți, dar și sub gingie, însă nu este o procedură de albire propriu-zisă. Desigur, sunt și persoane care nu necesită detartraj, după cum pot exista persoane care nu pot scăpa complet de el şi vorbim de colorațiile din șanțuri, unde nu se poate intra nici  cu aparatul, în pofida turației mari pe care o are.

Tartrul este, de fapt, o depunere de calciu peste placa microbiană, adică ceea ce rămâne după ce mâncăm și nu ne-am periat bine dimineața și seara. Zona afectată este galbenă sau negră şi aşa va rămâne. Cafeaua, tutunul, pigmenții din alimentație, dar şi  micozele dentare dau astfel de înnegriri.

În cursul detartrajului, dinții sunt sensibili, iar la unele persoane chiar doare, depinde și de cât de mult este retrasă gingia.

Pentru că, pe măsură ce cureți  o dată și încă o dată, în timp, gingia se retrage şi o dată cu ea se atrofiază și osul,  astfel că „nu mai sunt în smalț”. Când gingia s-a lăsat nu mai ai protecția smalțului, ai cement, care este  mai slab ca structură decât smalțul.

 Ce facem cu fisurile…

În general, cei mai mulţi pacienți  pot avea după vîrsta de 30 de ani şi câte o fisură. Se întâmplă pentru că, o dată cu îmbătrînirea smalțului și atrofierea pulpei dentare, dintele nu se mai poate hrăni prin această pulpă, prin nerv, care este însoțit de un vas de sânge  ce asigură hrănirea. Pulpa dentară, nervul deci, se mai atrofiază, se depune dentină și se micșorează pe măsură ce înaintăm în vârstă, astfel că nu se mai face această vascularizare și hrănire a smalțului. Aşa apar fisurile.

Este foarte adevărat că am avut pacienți  care după albire au avut sensibilitate dentară, dar nu neapărat din cauza acestor fisuri.

Şi dintele cu fisuri trebuie pregătit pentru albire. Există geluri care asigură o desensibilizare cu care pacientul trebuie să se spele minimum două săptămâni înaintea procedurii de albire.

Plombele devin inestetice

Plombele vor putea avea de suferit în urma unui proces de albire şi va trebui să le schimbăm dacă vrem să arătăm „frumos cu totul”. Ele nu se modifică decît din punct de vedere estetic, nu şi mecanic.

Dinţii din porţelan se albesc şi ei?

Dacă preconizăm să facem albire trebuie să îi spunem medicului că vrem acest lucru, astfel că stomatologul va alege o culoare mai deschisă, iar dacă avem  deja o lucrare  poate că bine ar fi să o schimbăm, mai ales dacă este pe dinţii din faţă. Deşi, acum, lucrările în porțelan cam „pică” pe culoare.

Există și albire pe dinți  care nu au nerv şi care nu sunt dureroşi. Nu vor fi la final tot atât de albi, iar procesul va fi un pic mai anevoios pentru că aceşti dinţi  nu mai au posibilitatea să se regenereze.

Eficiența ține de structura dintelui

Ne naştem cu dinţii mai albi sau mai galbeni, iar efectul de albire este diferit în funcţie de această particularitate.

Potrivit studiilor, culoarea dinţilor noştri este dată nu de smalţ, aşa cum am putea crede, ci de pigmenți ce se impregnează în dentină, pentru că smalțul este considerat un țesut nepenetrabil. Astfel, ceea ce vedem  noi este, de fapt, culoarea de la dentină care  transpare  prin smalţul subţire şi lucios.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

36 de minute ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

o oră ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

2 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

3 ore ago

Citeste si: