Din cuprinsul articolului
Secretul longevității. Nu mai ste un secret că obiceiurile sănătoase prelungesc viața. Dar câți ani în plus putem „câștiga”? Un nou studiu din SUA oferă un răspuns surprinzător: „Mai mult de 20”.
În perioada 2011-2019, echipa lui Xuan-Mai Nguyen de la Universitatea din Illinois a studiat peste 700.000 de veterani americani cu vârste cuprinse între 40 și 99 de ani. Oamenii de știință au prezentat recent rezultatele cercetării lor, aflăm dintr-o publicație a ARD.
Opt factorii cheie pentru longevitate
Datele privind veteranii au fost colectate în cadrul programului național de cercetare Million Veterans National Research Program, care examinează modul în care genele, stilul de viață și experiența militară afectează sănătatea foștilor membri ai armatei.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că bărbații în vârstă de 40 de ani își pot prelungi viața în medie cu 23,7 ani dacă își fac viața de zi cu zi mai sănătoasă. În cazul femeilor, anii sunt de 22,6, respectiv 22,6. Dar cum arată acea viață de zi cu zi sănătoasă? Oamenii de știință identifică opt factori-cheie.
Opt factori-cheie pentru longevitate
Ar trebui să fie activi din punct de vedere fizic, să gestioneze bine stresul, să mănânce bine și să doarmă regulat și profund.
Menținerea unor contacte sociale bune este, de asemenea, esențială. Și mai mult: pentru a trăi mai mult, nu ar trebui să fumăm, să bem cantități excesive de alcool și să abuzăm de analgezice opioide.
Studiul a concluzionat că, chiar dacă ne schimbăm obiceiurile până la o vârstă mai înaintată, tot va fi benefic. Și că îmbunătățirea chiar și a unui singur factor are un efect pozitiv asupra speranței de viață, potrivit dw.com.
„Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar chiar dacă faceți o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, tot vă ajută”, spune Nguyen.
Activitatea fizică limitată, fumatul și dependența de opiacee cresc cel mai mult riscul de deces, cu 30 până la 45 la sută. În cazul stresului constant, al consumului excesiv de alcool, al alimentației nesănătoase și al somnului insuficient, riscul crește cu aproximativ 20 de procente.
Factorii enumerați pot, de asemenea, să crească riscul de cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul, activitatea fizică insuficientă și alimentația nesănătoasă sunt cele mai periculoase. Excesul de greutate, fumatul, consumul de zahăr, carne roșie și procesată și expunerea la razele ultraviolete cresc, de asemenea, riscul.
revanșarea este esențială. Cu cât mai mulți oameni dintr-o țară cunosc factorii de risc, cu atât mai mare este proporția celor care fac eforturi pentru a-i controla, a constatat Centrul Național de Cercetare a Cancerului din orașul german Heidelberg. „În Germania, aproximativ 40% din toate cazurile de cancer sunt considerate ca putând fi prevenite”, spune organizația.
Bulgarii sunt lideri în privința fumatului Un studiu recent al organizației de sănătate Medical Aid a analizat stilul de viață din 50 de țări. Potrivit acestuia, Bulgaria este pe primul loc în clasamentul celui mai nesănătos stil de viață, iar Germania se află pe poziția a noua.
Printre factorii de risc studiați de Medical Aid se numără obezitatea, lipsa de activitate fizică, consumul de alcool, fumatul și bolile cu transmitere sexuală.
Iar potrivit datelor Eurostat, Bulgaria este țara cu cea mai mare pondere a fumătorilor – 28,7%, urmată de Grecia (23,6%) și Letonia (22,1%).