Din cuprinsul articolului
Vrei să te concentrezi mai bine? Pentru o mai mare putere de concentrare ar trebui respectate câteva reguli simple. Există, de pildă, alimente care fac bine creierului nostru, dar şi unele care trebuie evitate.
Pentru o mai mare putere de concentrare, spun specialiştii, ar trebui să începeţi ziua cu un mic dejun. Acesta are efecte benefice asupra memoriei pe termen scurt și a atenției. Persoanele care iau micul dejun vor funcționa mult mai bine decât cele care sar peste el.
Alimentele recomandate pentru sănătatea creierului sunt cele bogate în fibre, cereale integrale, produsele lactate și fructe.
Micul dejun nu trebuie să fie însă prea bogat în calorii, pentru a nu deveni un impediment pentru menținerea capacității de concentrare.
El trebuie să conţină suc de fructe natural, o felie de pâine din cereale integrale, somon şi o ceaşcă de cafea.
Cofeină crește nivelul de energie
Nu există nici un stimulent magic care să crească IQ-ul sau să facă o persoană mai inteligență decât este, dar anumite substanțe precum cofeină ar putea să-i ofere vitalitate și i-ar putea mări capacitatea de concentrare și de atenție, chiar dacă acest lucru se întâmplă doar pe termen scurt. Cofeină se găsește în ciocolată, cafea, băuturi energizante și în unele medicamente. În cazul acestei substanțe, deseori, mai puțin, înseamnă mai mult: consumul excesiv de cofeină poate duce la nervozitate și disconfort.
Peștele este o sursă importantă de proteine, fiind bogat în acizi grași Omega 3, esențial pentru funcționarea și dezvoltarea creierului. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare asupra creierului: acizii grași Omega 3 diminuează riscul dezvoltării demenței, dar și șansele declanșării unui accident cerebral vascular, încetinesc declinul mental și pot juca un rol vital în îmbunătățirea memoriei.
Nucile și semințele sunt surse excelente de , antioxidant care diminuează regresul cognitiv ce ar putea să apară o dată cu îmbătrânirea, iar ciocolata neagră are aceste puternice efecte antioxidante și conține stimulente naturale (cafeină) ce poate crește nivelul atenției și al concentrării.
Dieta sănătoasă este foarte imortantă pentru că dacă lipsesc nutrienți esențiali se poate reduce capacitatea de concentrare.
Alimentația excesivă sau prea săracă poate interfera, de asemenea, cu capacitatea de concentrare. O masă bogată te face letargic, în timp ce prea multe calorii duc la distragerea atenției din cauza senzației de foame.
O dietă echilibrată este cea mă bună soluţie pentru o concentrare eficientă.
În ceea ce priveşte suplimentele nutritive, deși multe dintre ele conțin vitamina B, C, E, betacaroten și magneziu care ar putea stimula sănătatea creierului, sunt totuşi necesare doar celor din a căror dietă lipsesc acești nutrienți.
De asemenea, pentru o mai mare putere de concentrare nu uita că este nevoie de:
– somn suficient
– consum corespunzător de lichide
– exerciții pentru minte
– meditație, relaxare
– exercitii fizice