Din cuprinsul articolului
Vrei să slăbești sănătos? Vrei să arăți ca vedetele, cu trupuri sculptate pe care să stea bine orice outfit? Vrei să slăbești sănătos? Vrei să arăți ca… Iată ce trebuie să faci:
Vrei să slăbești? Vrei să ai un trup sculptat și să atragi toate privirile sau targetul tău este sănătatea și știi că este mai ușor să previi decât să vindeci?
Îți dorești și tu să te bucuri de viață și să fii mereu zen? Probabil răspunsul este da la toate întrebările.
Come on, cine nu vrea să arate ca Jennifer Lopez sau ca Banderas… Și cine nu vrea să aibă sănătate de fier?
Încercă să slăbești și parcă nimic nu merge. Te înfometezi și îți riști sănătatea, tragi, te chinui, dar parcă s-au aliniat planetele, a trecut pisica neagră și mai e și Murphy prin zonă fix când lupți tu pentru atingerea obiectivului tău: să pierzi kilograme!
Te chinui cumplit să slăbești pentru că…
Vrei să slăbești pentru că nu mai încapi în outfitul preferat? Ai vrea să te îmbraci cu rochia aceea… sau să arăți ca Adonis atunci când ieși din piscină…
Știi că urmează vara și e cam aiurea cu super costumul de baie de-ți place la nebunie, dar nu-ți place și ce vezi pe sub costum!
Colăceii care s-au transformat în ditai colacii de zici ca faci pomană din ei pentru 100 de persoane…?
Vrei să slăbești pentru că ți-a zis doctorul că e cam grav și că riști…
Vrei să slăbești și ai nevoie de ajutor? Iată ce recomandă specialiștii: scorțișoara! De ce scorțișoară? Ei bine, scorţişoara este un bun substitut al zahărului.
Acest condiment la îndemână, pe care sigur îl ai prin bucătărie, scorţişoara, susţine asimilarea insulinei, hormonul care transformă alimentele în grăsimi, şi la păstrarea unui nivel normal de zahăr în sânge. Este un înlocuitor excelent pentru zahăr în deserturi. Încearcă și vei vedea. A, și uită de zahăr…
Folosit de mii de ani de vechii egipteni
Revenind la scorţişoară, vorbim de un condiment obţinut din scoarţa unor copaci care sunt tot timpul verzi, numiţi Cassia, iar scorţişoara are întrebuinţări culinare şi medicinale. Dacă ții la silueta ta, ar trebui să știi că dieta cu scorţişoară poate fi un punct de plecare pentru a topi peste 3 kilograme în doar o săptămână.
Poate fi și un kilogram, tot e bine. Oricum, medicii nutriționiști recomandă 4-5 kilograme pe lună pentru a nu ne periclita sănătatea. În plus, orice slăbire bruscă are și efecte nedorite: se lasă pielea, de pildă. Come on, fix de operație pentru îndepărtarea pielii nu stăm acum, mai ales că toți ne sperie cu o criză alimentară…
Vrei să slăbești sănătos, așadar? Consumă scorțișoară, așa cum făceau și vechii egipteni încă de mii de ani în urmă. Chiar și în perioada medievală, medicii foloseau scorțișoară pentru a trata o grămadă de probleme: tuse, dureri de gât, artrită chiar, potrivit Medical News Today
Reduce tensiunea arterială
Cu siguranță toți vrem asta și iată că scorțișoara poate fi un aliat care a trecut proba timpului de mii de ani. Ce proprietăți are scorțișoara:
- Reduce tensiunea arteriala – exista dovezi stiintifice care sustin ca un consum regulat de scortisoara poate reduce tensiunea arteriala.
- Regleaza nivelul de zahar/glucoza din sange – consumul de scortisoara ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, in special la persoanale care sufera de diabet de tip II.
Folosit și în medicina Ayurvedică
În medicina Ayurvedica, uleiul din scoarta de scortisoara era folosit pentru tratarea flatulentei si pentru problemele digestive. Consumata in bauturi calde, cum este ceaiul, scortisoara macinata imbunatateste circulatia sangelui, amelioreaza problemele digestive si simptomele sindromului de colon iritabil.
Așadar, lista beneficiilor continuă cu:
- Atenueaza problemele legate de aparatul digestiv – de altfel, a fost folosita in medicina cu acest scop de multi ani, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si anti-inflamatorii.
- Sursa bogata de antioxidanti – scortisoara contine o serie de antioxidanti, printre care polifenoli, acid fenolic si flavonoide, care protejeaza organismul de stresul oxidativ si de efectele negative ale radicalilor liberi.
- Are proprietati anti-inflamatorii – datorita continutului mare de antioxidanti, aceasta scade riscul bolilor de inima, a cancerului sau a tulburarilor psihice. In plus, scortisoara amelioreaza inflamatiile si poate fi benefica in tratarea durerilor, febrei musculare sau a durerilor menstruale.
Reduce colesterolul rău
- Reduce nivelul colesterolului LDL – compusii care sa gasesc in scortisoara reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rau“) si al trigliceridelor din sange si pastreaza un nivel stabil al colesteroului HDL (colesterolul „bun“).
- Protejeaza functiile cognitive – compusii din scortisoara activeaza proteinele neuro-protectoare care protejeaza functiile cognitive si celulele creierului impotriva bolilor degenerative, precum Parkinson si Alzheimer.
Luptă împotriva infecțiilor și a virușilor
- Protejeaza impotriva virusilor si a infectiilor – scortisoara are proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale care imbunatatesc sistemul imunitar. Astfel, organismul este protejat impotriva infectiilor, racelilor si gripei.
- Protejeaza sanatatea dentara – conform studiilor, extractul de scortisoara protejeaza impotriva bacteriilor care se gasesc in microflora orala si care cauzeaza aparitia cariilor, respiratia urat mirositoare sau alte infectii. Uleiul esential de scortisoara poate fi folosit in locul apei de gura
Te ajută dacă ai candidoză
- Adjuvant in tratamentul candidozei – anumite studii au concluzionat faptul ca proprietatile antifungice ale scortisoarei pot trata anumite infectii genitale, asa cum este cazul candidei. Aceasta scade nivelul de Candida albicans, ciuperca vinovata de aparitia acestei infectii.
Așadar, iată câte ne oferă scorțișoara. Și este la îndemâna oricui să o consume sub orice formă: praf, batoane (se pot pune în apă). Un orez brun sau fulgi de ovăz cu lapte de migdale/ovăz/soia și cu scorțișoară este doar un exemplu de meniu sănătos pentru micul dejun. Și ajută și la slăbit. Și nu oricum, ci slăbit sănătos.