Sari la conținut

Vrei să slăbeşti? Iată ce schimbare simplă trebuie să faci ca să ajungi cât mai repede la greutatea dorită

Atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus, ceea ce mănânci este foarte important, însă mai important este când mănânci.

Potrivit unui studiu recent, momentul zilei în care consumi cele mai multe calorii trebuie să fie dimineaţa, dacă vrei să slăbeşti rapid.

O echipă de cercetători israelieni a alcătuit un grup de circa o sută de femei cu vârsta medie de 46 de ani, supraponderale sau obeze, care prezentau un sindrom metabolic. Acesta se caracterizează printr-o asociere de parametri (hipertensiune, exces de colesterol, nivel ridicat de insulină, hiperglicemie, etc.), cu riscul unor probleme ca diabetul de tip 2, tulburări cardiovasculare și accident vascular cerebral (AVC).

Femeile au fost ținute sub observație trei luni, după ce au fost împărțite în două grupe, în funcție de momentul zilei în care consumau cea mai copioasă masă—dimineața sau seara. Aportul total de calorii a fost fixat la 1.400 kcal, iar cercetătorii au măsurat evoluția greutății, a circumferinței taliei și a sindromului metabolic.

Rezultatele au fost spectaculoase. Pierderea medie în greutate a fost de 8,7 kg la femeile care mâncau copios dimineața, față de 3,6 kg la cele care mâncau mult seara. Diferența a fost astfel de 5,1 kg. Circumferința taliei a scăzut cu 8,5 cm la femeile care mâncau bine dimineața și doar cu 3,9 cm la cele care consumau multe calorii seara (diferență de 4,6 cm).

În cele două grupe s-a înregistrat o îmbunătățire netă a sindromului metabolic, ceva mai pronunțată la femeile care au mâncat bine la micul dejun. Și nivelurile de sațietate au fost mai bune la cele care au mâncat copios dimineață.

Cu alte cuvinte, la un aport caloric echivalent, balanța înclină evident spre un mic dejun copios, lucru care poate fi de folos celor care vor să slăbească.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel