Din cuprinsul articolului
Îți dorești să slăbești și să obții corpul mult visat dar nu reușești? Medicul nutriționist Șerban Damian ne explică ce implică procesul de slăbire și regulile de care trebuie să ținem cont pentru a reuși să slăbim sănătos.
„Când încercăm să slăbim este uşor să credem că dietele care funcţionează rapid sunt calea de urmat. Rapid şi uşor, pierdere în greutate maximă în timp minim, asta vrem cu toţii şi asta este dieta perfectă pe care o căutam. Dar lucurile nu stau chiar aşa, pentru că metodele de slăbire extreme promovează adesea idei nesănătoase şi pot ajunge să provoace mai multe probleme decât să creeze soluţii pe termen lung. Dacă încercaţi să slăbiţi, rata săptămânală sigură de pierdere în greutate, potrivit celor mai multe studii este intre 0,5 kg şi 1 kg. Slăbiţi mai repede decât atât şi vă expuneţi riscului de probleme de sănătate care includ malnutriţie şi calculi biliari, precum şi senzaţia de oboseală şi de rău.”, explica Şerban Damian într-un interviu pentru Adevărul.
„Cu toţii ne dorim să scăpam repede şi fără prea mult efort de kilogramele în plus. Însă dacă vreţi să aveţi grija de sănătate, dietele extreme sunt cea mai greşită alegere. “Dietele – fulger funcţionează pe baza unor restricţii calorice foarte mari, care te pot face să slăbeşti pentru perioade scurte, dar după ce renunţi la restricţii, kilogramele se aduna la loc şi de obicei vin la pachet cu altele. În plus, vă privează te nutienti, vă fac să vă fie foame mereu şi sunt adesea monotone.
Aşadar feriţi-vă de dietele celebre de pe internet (Dukan, dieta disociată, keto, etc) sau orice fel de alte diete care promit slăbire rapidă (ceaiuri, pastile de slăbit, etc) care pot pune sănătatea în pericol pe temen lung. Regimurile de slăbire nu ar trebui să impună o restricţie caloric mai mare de 500-800 kcal faţă de valoarea de menţinere.”, recomandă medicul nutriţionist.
Înainte de fiecare masă, ar trebui să ne uitam în farfurie şi să verificam dacă avem toate grupele de alimente: proteine, glucide şi grăsimile sănătoase.
“Majoritatea oamenilor nu mănâncă prea mulţi carbohidraţi, ci pur şi simplu mănâncă prea mulţi carbohidraţi simpli. Aceste alimente bogate în calorii, fără valoare nutritive, se metabolizează rapid în corp, ceea ce determină creşterea glicemiei şi apoi o fac să se prăbuşească. Rezultatul? Nivelurile scăzute de glucoză declanşează hormonii foamei.
Profitaţi la maximum de caloriile pe care le consumaţi în dietă, eliminând alimentele bogate în calorii şi cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi dulciurile şi cerealele rafinate. Înlocuiţi-le cu cereale integrale şi legume bogate în fibre, alimente bogate în proteine şi uleiuri vegetale pline de grăsimi sănătoase.
Acest trio de proteine, fibre şi grăsimi sănătoase vă va menţine nivelul de energie stabil şi abdomenul plin, ajutând la limitarea supraalimentării. A mânca sănătos nu înseamnă să excluzi micile plăceri culinare, ci să te bucuri de ele într-o cantitate limitată, ocazional.”, explică medicul Şerban Damian.
„Mâncatul pe fond emoţional, din plictiseală, tristeţe sau nelinişte, poate fi o explicaţie pentru kilogramele în plus. Este esenţial să tratăm cauza şi să găsim metode mai bune decât mâncarea pentru a face faţă situaţiilor neplăcute sau stresante”.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…