Categories: Ştiri sănătate

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Ai nevoie doar de aceste fruct

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Ai nevoie doar de aceste fruct, spune specialiștii. Portocala, supranumită și regina citricelor, pe cât de zemoasă, pe atât de gustoasă. Este un fruct plin de vitamine pe care toată lumea îl iubește!

Cunoscută pentru conținutul său de vitamina C, portocala are și multe alte caracteristici.

Sursa foto: pixabay

Caracteristicile portocalei, un fruct bogat în vitamine!
Rotundă, suculentă, ușor de transportat cu pielea sa groasă, portocala este al treilea fruct cel mai popular în Franța, după măr și banană. Mai puțin acidă și mai dulce decât lămâia, mai puțin amară decât grepfrutul, mai puțin sezonieră decât clementina, portocala face parte, ca și acestea, din marea familie a citricelor.

Principalele sale caracteristici nutriționale includ conținutul ridicat de vitamine, în special vitamina C, conținutul ridicat de calciu, conținutul ridicat de fibre și valoarea calorică scăzută.

În concluzie, portocala este un fruct care este în formă și care slăbește și își merită locul în toate meniurile.

Ce vitamine sunt în portocale?

Portocala este cel mai bine cunoscută pentru conținutul său de vitamina C, care este de 47,5 mg la 100 g. O portocală de 150 g furnizează așadar 70 mg de vitamina C, adică aproape trei sferturi din doza zilnică recomandată, stabilită la 100 mg pe zi. Printre rolurile sale, vitamina C este foarte utilă pentru stimularea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor virale, bacteriene și fungice. De asemenea, are o acțiune antioxidantă, care este valoroasă în combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, care sunt responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor.

Pe lângă această vitamină C, sau folat sau acid folic, care este implicat în creșterea celulară și este deosebit de important în timpul sarcinii, portocalele sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina B9.

Un fruct care slăbește
Foarte suculentă și, prin urmare, bogată în apă, portocala conține puțini carbohidrați și, prin urmare, puține calorii. Acesta conține doar 8 g de carbohidrați la 100 g, în timp ce fructele conțin în medie 12 g. Acești carbohidrați au și avantajul de a avea un indice glicemic moderat (45), ceea ce înseamnă că nu cresc foarte mult nivelul de zahăr din sânge, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar pentru slăbire.

În sfârșit, portocalele sunt foarte bogate în fibre moi, care formează o plasă în jurul bolului alimentar și limitează absorbția zaharurilor și a grăsimilor din mâncare.

Oferă o digestie bună
Portocalele sunt bogate în fibre, conținând aproape de două ori mai multe decât un fruct obișnuit. Aceste fibre, compuse în principal din pectine, au avantajul de a fi moi și de a stimula ușor tranzitul intestinal, fără a-l deteriora. Este deosebit de eficient în combaterea balonării.

Este portocala un aliment bun pentru ficat?
Datorită conținutului de vitamina C, portocalele sunt considerate a fi un aliat al ficatului. Experimentele recente pe animale sugerează că protejează ficatul împotriva inflamației și a fibrozei. Această vitamină antioxidantă promovează, de asemenea, sinteza glutationului, un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și detoxifică ficatul.

Portocala este bună pentru inimă?

Cu aproximativ șaizeci de flavonoide diferite, portocalele sunt un adevărat concentrat de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. Acestea limitează efectele nocive ale colesterolului rău și, în special, formarea plăcilor de ateroscleroză. Portocala protejează astfel pereții arterelor, reduce riscul de boli cardiovasculare și echilibrează tensiunea arterială.

Recent Posts

Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Zodia cea mai favorizată

Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…

11 ore ago

Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Elimină calciul

Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…

12 ore ago

Vitamina care ajută la eliminarea acidului uric. Soluția ideală pentru prevenirea gutei

Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…

12 ore ago

Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Adormi în 10 minute

Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…

13 ore ago

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca premiat în cadrul Galei Capital Performeri din Sănătate, ediția 2024

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…

13 ore ago

Ce pensie minimă vei primi de la 1 ianuarie dacă nu ai muncit deloc

Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…

14 ore ago

Citeste si: