Din cuprinsul articolului
Vreau să slăbesc rapid și mult. E dorința multora, mai ales după nenumărate cure de slăbire fără niciun rezultat. Ce poți face, totuși, când metodele clasice de slăbit nu mai funcționează.
Există o metodă cu care poți topi zeci de kilograme, în mai puțin de un an. Plus de asta, vei reuși să scapi și de bolile cronice asociate obezității. Însă, nu e pentru toată lumea…nefiind nici decontată nici ușor de suportat: chirurgia bariatrică, cea mai cunoscută fiind micșorarea stomacului.
”Obezitatea severă este o afecțiune cronică care este greu de tratat numai cu dietă și exerciții fizice. Chirurgia bariatrică este metoda prin care se efectuează o intervenție asupra stomacului și/sau intestinului subțire care ajută pacienții cu obezitate extremă să piardă în greutate.
Această intervenție chirurgicală este o opțiune viabilă pentru persoanele care nu pot pierde în greutate prin alte mijloace sau care suferă de probleme grave de sănătate asociate cu starea de obezitate,” explică dr. Sorin Velici, medic primar chirurgia bariatrică.
Operația limitează consumul de alimente, fapt ce produce scăderea în greutate și reduce riscul de diabet de tip 2, care poate intra în remisie, chiar din a doua zi post-operator. Unele intervenții chirurgicale întrerup, de asemenea, modul în care alimentele sunt digerate, împiedicând absorbția caloriilor și a substanțelor nutritive, cum ar fi vitaminele.
Studiile recente sugerează că intervențiile chirurgicale bariatrice pot chiar să reducă mortalitatea la pacienții cu obezitate severă. Cele mai bune rezultate apar atunci când pacienții, după intervenția chirurgicală, urmează un mod de viață cu o alimentație sănătoasă și fac exerciții fizice în mod regulat.
”Diabetul zaharat este una dintre bolile asociate obezității ce poate fi tratată cel mai eficient prin intermediul chirurgiei bariatrice. Comparativ cu celelalte forme de tratament pentru această afecțiune, unde remisia era mai scăzută, cu ajutorul chirurgiei micșorării stomacului, diabetul intră în remisie imediat după operație, acesta fiind primul beneficiu major, pe lângă rezolvarea celorlate afecțiuni care pot însoți starea de obezitate: tulburări respiratorii, hipertensiune, probleme osteo-articulare,” adaugă dr. Velici.
În cazul intervențiilor chirurgicale bariatrice remisia sau îmbunătățirea diabetului se produce foarte devreme după operație – cu mult înainte de reducerea semnificativă a greutății. De fapt, unii pacienți bariatici cu diabet de tip 2 părăsesc spitalul cu glicemie normală și fără a mai avea nevoie de medicație antidiabetică.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…