Din cuprinsul articolului
Semne de avertizare că cineva ar putea avea gânduri de suicid. Sinuciderea continuă să fie una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel global, afectând oamenii de toate vârstele, genurile și mediile socioeconomice.
Chiar dacă este o problemă complicată și multidimensională, riscul de autovătămare poate fi parțial evitat prin identificarea semnelor de avertizare timpurie.
Gândurile de sinucidere trebuie recunoscute, iar ajutarea persoanelor care se luptă cu ele necesită cunoașterea semnelor de avertizare, a factorilor de risc și a modului de abordare a unei persoane aflate în risc.
Ziua Mondială a Prevenirii Sinuciderii este o zi de conștientizare care se ține întotdeauna pe 10 septembrie în fiecare an, pentru a oferi angajament și acțiuni la nivel mondial pentru prevenirea sinuciderilor, cu diverse activități în întreaga lume.
Semne că o persoană se gândește la sinucidere
Semnele de avertizare sunt cele mai timpurii semne observabile care indică riscul de sinucidere pentru o persoană pe termen scurt (în câteva minute, ore sau zile).
Semnele de avertizare ale sinuciderii se manifestă adesea ca modificări ale comportamentului, dispoziției sau comunicării.
- Indiciile verbale: exprimarea dorinței de a-și pune capăt vieții, sentimentul de neputință sau împovărarea altora. Expresii precum „Mi-aș dori să fiu mort” sau „Îmi lipsesc cuvintele” pot fi semne de angoasă severă, potrivit thehealthsite.com.
- Modificări ale comportamentului: participarea la activități periculoase sau distructive, abținerea de la interacțiuni sociale, abuzul de droguri sau despărțirea de obiecte de valoare.
- Schimbări emoționale: episoadele depresive prelungite urmate de perioade prelungite de agitație, furie sau seninătate bruscă sunt exemple de schimbări extreme de dispoziție.
- Izolare: Refuzul de a interacționa cu prietenii, familia sau în situații sociale; în plus, pierderea interesului pentru interesele trecute.
14 semne de avertizare pentru suicid
Unele dintre cele mai comune semne de suicid ale unei persoane pe care o cunoști includ:
- Amenințarea cu vătămarea sau că-și pune capăt vieții
- Căutarea sau accesul la mijloace
- Dovada sau expresia unui plan de sinucidere
- Exprimarea (în scris sau verbal) unor idei despre sinucidere, dorința de a muri sau moarte
- Deznădejde
- Mânie, furie, căutare de răzbunare
- Acționează imprudent, angajându-se impulsiv într-un comportament riscant
- Exprimarea sentimentelor de a fi prins în capcană fără nicio ieșire
- Creșterea sau consumul excesiv de substanțe
- Retragerea din familie, prieteni, societate
- Anxietate, agitație, somn anormal (prea mult sau prea puțin)
- Schimbări dramatice ale dispoziției
- Nu exprimă niciun motiv pentru a trăi, nici un sens al scopului în viață
- Luarea în considerare a modalităților de a-și pune capăt vieții, discuții despre durerea intensă sau alcătuirea unor planuri de ultim moment precum redactarea unui testament sunt printre alte semne.
Recunoașterea timpurie a acestor semne poate fi un pas puternic în oferirea de ajutor înainte de apariția unei crize.
Factori de risc pentru sinucidere
Anumite condiții de lungă durată, evenimente sau situații stresante pot crește probabilitatea ca cineva să ia în considerare sau să încerce să se sinucidă. Printre acestea se numără:
- Probleme de sănătate mintală: Riscul de sinucidere este foarte corelat cu afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară, anxietatea și depresia.
- Tentative de sinucidere în trecut: este mai probabil ca încercările de sinucidere din trecut să apară din nou.
- Abuzul de substanțe: Abuzul de alcool și alte droguri este un factor de risc major care poate intensifica sentimentele impulsive și lipsite de speranță.
- Boală cronică și durere: Sentimentele de deznădejde pot fi provocate de diagnostice terminale, disconfort fizic sau mental pe termen lung sau ambele.
- Izolarea socială: Cei care se confruntă cu izolarea socială, în special persoanele în vârstă sau persoanele singure, sunt mai vulnerabili.
În plus, poate exista un risc crescut de sinucidere pentru mai multe grupuri, inclusiv persoanele LGBTQIA+, veteranii și victimele traumei sau abuzului.