În urma ședinței Biroului Executiv al PNL, premierul Nicolae Ciucă alături de colegul său, Florin Cîți au prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară.
Printre principalele puncte de discuție pe ordinea de zi au fost creșterea vârstei de pensionare, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu.
Pentru cele două proiecte propuse, premierul Nicolae Ciucă a declarat că își asumă răspunderea în fața Parlamentului. În această situație, s-ar evita complicațiile legislative și prelungirea discuțiilor din Parlament, potrivit celor din PNL.
Potrivit fostului prim ministru, Florin Cîțu, proiectul privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, a fost adoptat în Guvern, urmând să fie dezbătut în Parlament.
”Un proiect de lege pe care l-am aprobat anii trecuți în Guvern, este discutat și va fi discutat în comisiile din Parlament. Având în vedere că se discută Legea pensiilor și Legea salarizării ne dorim să înglobăm totul în cadrul pachetului de reformă.”, a declarat Florin Cîțu.
România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035, și introducerea de stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.
La momentul actual, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.
În urmă cu aproximativ trei luni, PSD s-a opus unei asemenea măsuri.
„Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi, în urmă cu 3 luni.
Acesta a mai spus că speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni, iar speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani.
”La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă.
Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a explicat atunci ministrul PSD al Muncii.