Din cuprinsul articolului
Certificatul digital european este utilizat, în mare parte, pentru a facilita călătoriile. De asemenea, acesta este utilizat în funcție de cerințele destinațiilor alese. În România, autoritățile susțin că acest document ar putea îndeplini și alte funcții, precum libertatea de a participa la anumite evenimente și de a putea petrece timp în anumite spații ănchise, precum restaurantele.
În contextul pandemic actual, autoritățile încearcă să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2, mai ale în condițiile în care varianta Delta, mult mai contagioasă, este dominantă la nivel național.
Astfel, în funcție de evoluția epidemiologică, certificatul digital european ar putea fi solicitat în mai multe situații decât cele prevăzute până în acest moment.
În Franța, spre exemplu, certificatul este folosit inclusiv pentru a sta afară, pe terasă. Persoanele sunt obligate să arate certificatul de vaccinare, un certificat care să aibă un cod QR. Cum va fi utilizat acesta în România?
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, explică modul în care certificatul ar putea fi folosit în viitor
„Este exact ce am spus, un prim pas prin care noi am creat cadrul legal pentru ca oricine care are aplicația de verificare a acestui certificat să poată să verifice statutul de vaccinat, trecut prin boală sau testat al persoanei care este verificată.
Sunt discuții între reprezentanții Ministerului Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență, specialiștii de la INSP, referitoare la cum vom acționa dacă cifrele incidenței vor crește semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm.
Cel mai important este că ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil, așa cum este în ordinul comun acum până la șase la mie incidență într-o localitate, școlile vor fi deschise pentru învățământul față în față dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce privește situația infecțiilor la copii.
Un al doilea principiu și un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate.
Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul Horeca.
Şi atunci plecăm de la aceste trei principii și în funcție de cum va evolua pandemia vom vedea la care dintre activități vom verifica aceste certificate, permițând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activități care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activitățile în spații închise cu aglomerări de persoane”, susține ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit RADOR.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…