Sari la conținut

Voineasa, staţiunea de la poalele munţilor Lotrului. Drumeții și trasee turistice unice în România

sursa foto: commons.wikimedia.org
staţiunea de la poalele munţii Lotrului

Din cuprinsul articolului

Stațiunea se află pe valea râului Lotru, între Munții Căpățânii și Munții Lotrului, la o distanță de 36 km de orașul Brezoi. Principalele afecţiuni medicale care se pot trata în această localitate cu climat montan sunt nevroza astenică, stările de convalescență, surmenajul, anemia, hipertiroidia şi bolile aparatului respirator.

Localitatea este atestată documentar în anul 1520, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești și a lui Ioan Zapolia, voievod al Transilvaniei, care hotărau granița între Țara Românească și Transilvania, potrivit portalului statiunibalneare.com.

După anul 1774, mai mulți păstori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, iar în anul 1908, așezarea este declarată comună. O dată cu construirea Hidrocentralei Lotru – Ciunget din anul 1960, se construiesc stațiunile Voineasa și Vidra.

Turiștii pot face drumeții sau ski. Cei care nu sunt pasionați de sport pot să se relaxaze la hoteluri sau pensiuni.

Trasee turistice

Trasee turistice cu plecare din stațiunea Voineasa:

Voineasa – DN 7A – Pârâul Cărării – Șaua Chica Lupului- Ciunget. marcaj: triunghi albastru – traseu ușor accesibil tot timpul anului – durata de parcurs:1-2 ore.

Voineasa – Vârful Dâlmele – Poiana Arsă – Casa de Vânătoare Dobnrunu (varianta A) marcaj: cruce roșie – traseu accesibil tot timpul anului pentru turiștii de munte experimentați în drumeții montane – durata de parcurs: 3-4 ore.

Voineasa – Capra Foii-Pârâul Pietrei-Poaian Arsă – Casa de Vânătoare Dobnrunu (B) – marcaj: bandă galbenă,cruce roșie – traseu ușor vara și accesibil iarna.poate fi parcurs și cu auto – 17km – durată de parcurs: 3-4 ore.

Obiective turistice

Turiștii care vin în această stațiune pot vizita lacul Vidra, lacul Oaşa, Peștera Laptelui, Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, și pârtia de schi Voineasa.

Partia de schi se află pe domeniu schiabil Voineasa, în nord-vestul județului Vâlcea. Distanța de la Voineasa până la Ski Resort Transalpina este de aproximativ 34 Km. Altitudinea la baza pârtiei este de 1350 m, potrivit evz.ro.

Alte obiective turistice în împrejurimi: Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Munții Lotrului și Munții Puru.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel